Fire års krig i Irak: 2.800.000.000.000 kroner

Fire års krig i Irak har kostet USA omkring 500 milliarder dollar - omkring 2.800 milliarder danske kroner.

USA's tab, frem for alt de mange sårede veteraner, vil kunne mærkes på USA's økonomi i mange år fremover. Billedet viser soldater ved en højtidelighed for en dræbt kollega, forleden i Bagdad . (Foto: David Furst © Scanpix)

Fire års krig i Irak: Fire års krig i Irak har kostet USA omkring 500 milliarder dollar - omkring 2.800 milliarder danske kroner.

Det er, justeret for inflation, mere end den samlede pris for krigen i Korea, eller næsten det samme som 12 års krig i Vietnam kostede, skriver nyhedsbureauet AP.

Øger gæld

Set i forhold til den amerikanske økonomis styrke, er omkostningen overskuelig mener en del amerikanske økonomer. Irak-krigen koster under en procent af det amerikanske bruttonationalprodukt. Vietnam-krigen kostede helt op til 14 procent, og Korea-krigen 9 procent af datidens bruttonationalprodukt.

Ifølge amerikanske økonomer er problemet, økonomisk set, ikke så meget de 500 milliarder dollar, men at krigen indtil nu er blevet finansieret ved at øge forbundsstatens underskud. Først fra finansåret 2008 kommer omkostningerne ved krigene i Irak og Afghanistan ind i den normale finanslov.

Krigens samlede omkostninger - for USA - kan passere 1 billion dollar. En uforudsigelig, men enorm omkostning bliver behandling, pleje og pensioner til det meget store antal sårede krigsveteraner. Mange flere sårede soldater overlever kampene i Irak, end i Korea og Vietnam, men udgifterne til de overlevende vokser tilsvarende.

En nylig undersøgelse, lavet på Harvard University, anslår udgifterne til veteranerne til mellem 350 og 700 milliarder dollar.

Ingen har forsøgt sig med beregninger af krigens omkostninger for Irak og irakerne.

Facebook
Twitter