Fire aktive russiske spioner afsløret i Norge

De fire agenter kan være blandt de 15 ambassadeansatte, der tidligere i dag blev erklæret uønskede i Norge.

Maxim Viktorovich Toroptsev, Maxim Vitalevich Koloss, Vladislav Olegovich Khlestov og Semen Ivanovich Seliverstov er nu blevet navngivet som aktive russiske efterretningsofficerer i Norge. (Foto: © Grafik: Frederik Storm)

Der er personer i Norge, der i det skjulte arbejder for fremmede magter for at skaffe hemmelige militære eller politiske oplysninger.

NRK kan nu afsløre identiteten på fire bekræftede russiske efterretningsofficerer i Norge.

Det sker, efter det norske udenrigsministerium tidligere i dag udviste 15 russiske ambassadeansatte med begrundelsen om, at de i virkeligheden arbejdede som efterretningsofficerer.

Identiteterne på de fire efterretningsofficerer er blevet afsløret i forbindelse med dokumentarserien 'Skyggekrigen', som DR, NRK, SVT og Yle bringer fra næste uge. Dokumentarserien undersøger russiske efterretningstjenesters operationer i netop Norden.

I et interview bekræfter den norske efterretningstjeneste Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) for første gang, at der før dagens udvisning var omkring 20 russiske efterretningsofficerer i Norge.

- Noget af det, vi ser, er det, der omtales som "efterretningsofficerer under diplomatisk dække", siger Inger Haugland, leder af afdelingen for kontraspionage i PST, til NRK.

Fire af de aktive spioner er blevet navngivet her:

I dokumentarserien 'Skyggekrigen' fortæller forskellige kilder om en stor og stigende efterretningsaktivitet i de nordiske lande.

Efterretningsofficerernes identiter er blevet bekræftet over for NRK af flere uafhængige kilder. Men det er ikke bekræftet, at de fire personer er blandt de 15 udviste ambassadeansatte.

En af kilderne er det russiske gravernetværk Dossier Center. Noget af det materiale, som DR, NRK, SVT og Yle har fået adgang til, kommer fra gruppens unikke adgang til databaser i Rusland.

Mange russiske agenter i Norge

Politiets Sikkerhetstjeneste (PST) i Norge forklarer, at de russiske efterretningsagenter er udstationeret på ambassader og konsulater med status af diplomater. Men de arbejder ikke for det russiske udenrigsministerium, men for russiske efterretningstjenester.

- De leder efter information, viden, teknologi og indflydelse, der kan være til fordel for Rusland, siger kontraspionagechef Inger Haugland fra PST.

Hun forklarer, at en måde, agenterne arbejder på, er ved at rekruttere kilder.

- Altså folk, der ser, hører og ved ting, som er relevante for russiske efterretningstjenester at vide.

Efter hvad vi forstår, er der omkring 20 efterretningsofficerer i Norge. Er det et rigtigt tal?

- Vi kan ikke bekræfte et præcist tal, men det er i den størrelsesorden, siger Inger Haugland til NRK.

Nedenfor kan man se et klip fra dagens pressemøde, hvor Norges udenrigsminister, Anniken Huitfeldt, fortæller, at 15 ansatte på den russiske ambassade i Oslo skal sendes ud af landet:

Den russiske ambassade nægter

De fire agenter, som nu er navngivet, er forsøgt kontaktet af NRK, men de har endnu ikke svaret på henvendelserne.

Til gengæld har den russiske ambassade svaret på spørgsmål om de fire navngivne agenter.

Pressetalsmand Timur Chekanov afviser dog, at de har gjort noget forkert og påpeger, at de har udført normalt diplomatisk arbejde.

Den russiske ambassade i Norges hovedstad, Oslo. Bag disse mure arbejdede de 15 personer, som Norge nu udpeger som russiske efterretningsofficerer. (Foto: © Annika Byrde, Associated Press)

Dokumentarserien 'Skyggekrigen' kan ses på DRTV fra næste uge.