Tema Krigen i Syrien

Fire belejrede byer i Syrien evakueres

En aftale mellem Qatar og Iran betyder, at indespærrede beboere i fire byer i Syrien bliver flyttet til andre byer.

Syriske beboere fra byerne Fua og Kefraya i bus på vej til andre byer. I alt bliver fire syriske byer evakueret. (Foto: OMAR HAJ KADOUR © Scanpix)

Evakueringen af fire belejrede byer i Syrien er i gang. Det sker som følge af en aftale, der er forhandlet på plads af Qatar og Iran, skriver franske AFP.

Der er tale om byerne Zabadani og Madaya, som ligger i Damaskus-provinsen og er belejret af styrker, der er tro mod det syriske regime, samt Fua og Kefraya, der er belejret af oprørere og ligger i den nordvestlige Idlib-provins.

Den britisk-baserede gruppe Det Syriske Observatorium for Menneskerettigheder bekræfter, at evakueringen er gået i gang.

Ifølge gruppen er der tale om en evakuering af de shiamuslimske regeringstro indbyggere i Fua og Kefraya mod evakueringen af sunnimuslimske oprørere og deres familie samt civile i Zabadani og Madaya, skriver Reuters.

En indbygger i Madaya fortæller til AFP, at omkring 2.200 personer forlader byen i omkring 65 busser.

I alt forventes omkring 30.000 at blive evakueret.

Aftalen falder på plads to måneder efter, at FN's øverste repræsentant i Damaskus advarede om, at "en humanitær katastrofe" var på vej i de fire belejrede byer i Syrien.

Han forlangte øjeblikkelig adgang for nødhjælp til over 60.000 mennesker.

/ritzau/