Fire betjente suspenderet efter tåregas og tørre tæsk til sort franskmand

Indenrigsminister Gérald Darmanin kalder episoden ekstremt chokerende, men vil gøre det ulovligt at filme betjente.

Michel Zecler med armen i slynge efter mødet med tre franske betjente. Foto: MAZAVA PROD via AP

Lørdag var Michel Zecler på vej hen til sit studie, Black Gold Corp Studios, i det centrale Paris. Han havde ikke ansigtsmaske på, selvom det er obligatorisk i Frankrig, og det kan give en bøde på omkring 1.000 kroner at færdes i det offentlige rum uden.

Zecler har efterfølgende fortalt franske medier, at han ser en politibil og prøver at skynde sig ind i studiet, hvor han ikke behøver at have maske på.

- Før jeg ved af det, bliver jeg skubbet ind. Jeg anede ikke, hvad der skete. Jeg råbte efter hjælp, siger han ifølge The Guardian.

Men overvågningsbilleder viser, at det er tre politibetjente, der følger efter ham ind i studiet og tæsker ham i hen ved fem minutter. Han får slag, spark og knippel.

Videoen indeholder voldsomme billeder.

Ifølge Michel Zeclers egen forklaring bliver han også kaldt racistiske ting - blandt andet "beskidte neger" - men det overvågningsbånd, DR Nyheder har set, er uden lyd, så det kan ikke bekræftes.

Dagen efter melder en stærkt forslået Michel Zecler politiet til politiet.

- Uden denne (overvågnings, red.)video vil jeg ikke stå her i dag. Jeg kan levende forestille mig, hvad overskrifterne kunne være: 'En ung mand overfaldet, fordi han prøvede at tage politiets våben, slå dem'. Jeg har hørt det hele før:

- Videoen taler for sig selv. Jeg blev overfaldet af tre betjente, der misbrugte deres autoritet.

Michel Zecler fortæller, at han er glad for, at overvågningsvideoen findes. (Foto: MAZAVA PROD via AP)

De tre betjente på overvågningen er blevet suspenderet. En fjerde kollega er også suspenderet. Han kom ind og kastede en tåregasgranat inde i selve studiet, hvor der i kælderen sad ni unge musikere i færd med at indspille.

Betjente undersøges for to forhold; vold og for at give falsk forklaring, da deres forklaringer på ingen måde stemmer overens med, hvad overvågningen viser.

Kæmpe bøder for at filme betjente på vej

Det franske indenrigsministerium barsler med en lov, der skal gøre det ulovligt at filme politiet på måder, der gør, at de kan genkendes. Det skal ske for at sikre politiets og demokratiets integritet.

Overtrædelser skal straffes med bøder i 1.000-Euro-størrelsen og i sidste instans fængsel. Og forbuddet gælder også for medierne.

Forslaget er nu sendt i høring i det franske senat, hvor det skal godkendes, førend loven kan vedtages.

Men efter at have set overvågningsvideoen fra siger Black Gold Corp Studios, siger indenrigsminister Gérald Darmanin, at han er chokeret:

- Billederne er ekstrem chokerende. Så snart jeg hørte, hvad der var sket, bad jeg om at få suspenderet betjentene. Så snart alt fakta er på bordet i sagen, vil jeg have dem fjernet fra politiet, siger han ifølge AP.

Tidligere på ugen gik franske betjente særdeles hårdhændet til en opgave med at rydde en migrantlejr i det centrale Paris, og i går blev de fire franske betjente altså suspenderet for at have gennembanket den sorte mand Michel Zecler, fordi han gik rundt i byen uden maske på.

- Jeg noterer, at de (betjentene, red.) er blevet suspenderet. Men almindelige borgere ville været blevet ført til detentionen. Det er standardprocedure, siger Hafida El Ali, der er Michel Zeclers advokat, til nyhedsbureauet AP.

Begge episoder, både migrantlejren og musikstudiet, er veldokumenteret af videooptagelser, og "hykleriet er endeløst" i Elysee Palæet", som præsident Emmanuel Macrons tidligere taleskriver bemærker.

De voldsomme episoder har fået flere i den franske offentlighed til at tage skarpt afstand fra politiets håndtering af sagen. Blandt andre fodboldstjernen Kylian Mbappé, der er søn af mor fra Algeriet og en far fra Cameroun, men er født og opvokset i Paris, som ellers sjældent blander sig i politiske spørgsmål eller debat, skriver på Twitter:

- En ubærlig video, uacceptabel vold, sig nej til racisme.

Et opslag, der på 12 timer har fået flere tusinder reaktioner.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter