Fire dage langt 'zoom-show' skyder politisk kamp i gang i USA

I dag begynder Demokraternes nationale konvent, men uden det sædvanlige ballonhav og maratontalerne.

Konventerne plejer at være en stort anlagt affære, men coronakrisen har lagt en gevaldig dæmper på løjerne i år. (Foto: Saul LOEB © AFP or licensors)

Væk er de lange, rørende taler, et hav af balloner og klapsalver, der kan løfte taget på selv den største sportsarena.

Demokraternes bud på en præsident og en vicepræsident: Joe Biden og Kamala Harris. (Foto: OLIVIER DOULIERY)

De næste fire dage er der i stedet lagt op til et velproduceret zoommøde, når Demokraternes konvent begynder for på torsdag at kulminere, når Joe Biden taler som partiets officielle præsidentkandidat.

For som med alt andet har coronavirus sat en effektiv bremse på det, der ellers er partiets højdepunkt sommeren før et præsidentvalg.

Derfor vil hverken Joe Biden selv eller nogle af de kendte politiske gæster være til stede i Milwaukee i delstaten Wisconsin.

Demokraternes konvent skulle oprindeligt have fundet sted i juli, men blev rykket og hurtigt omdannet fra at være et længe planlagt, milliondyrt stort foretagende til en virtuel event med et par hundrede deltagere i stedet for de forventede 50.000.

Stjerneparade

Ikke desto mindre er det dog stadig en perlerække af partiets profiler, som vil tone frem på storskærmene de næste fire dage: Michelle og Barack Obama, Bernie Sanders, Bill og Hillary Clinton, Elizabeth Warren, Nancy Pelosi og naturligvis Kamala Harris og Jill og Joe Biden.

Der er også blevet plads til kongresmedlemmet Alexandria Ocasio-Cortez, som ved flere lejligheder har vist sig som en skarp retoriker, hvis taler lynhurtigt går viralt og er populære hos partiets venstrefløj. Hun er dog kun blevet tildelt lidt over et minuts, hvilket har mødt en del kritik.

Og der vil blive tegnet et skarpt alternativ til Donald Trump og hans regering, både hvad angår form og indhold, siger DR's USA-korrespondent, Steffen Kretz.

- Selvfølgelig talen fra først Kamala Harris, hvis rolle som vicepræsidentkandidat i høj grad bliver at angribe Trump, og så Joe Biden, siger han og uddyber:

- Han vil slå tonen an som den aldrende og erfarne statsmand, som føler sig kaldet til at redde nationen i en situation, hvor den er tvunget i knæ af corona-pandemi, økonomisk krise og et racemæssigt opgør.

Blandt overraskelserne er delstaten Ohios tidligere guvernør, John Kasich. Han er nemlig republikaner - konservativ ifølge ham selv - men en ivrig Trump-modstander og stillede op mod Trump i 2016. Nu taler han Joe Bidens sag.

- Jeg har fået nok af det her. Jeg har fået nok af den splittelse og alt det, der er fulgt med den, og at vi ikke får gjort noget, har han blandt andet begrundet sin støtte til Biden med.

De mange kendte talere til trods er det dog alt andet lige langt fra det sædvanlige politiske cirkus, som når titusinder af græsrødder, politisk aktive, partidelegerede og både mere eller mindre kendte politikere mødes på samme sted.

Partiet håber dog på, at såkaldte watch-parties, en slags samseeningsfest, vil tiltrække sig lidt opmærksomhed i en tid, hvor USA står midt i den mest alvorlige sundhedskrise i nyere tid, en økonomisk krise der har gjort titusinder arbejdsløse og sendt folk på gaden, og et raceopgør som stadig ulmer.

Joe Biden finder taler som partiets præsidentkandidat torsdag, og om en uge er det så Republikanernes tur.

Trump vil tale hver dag

I modsætning til Bidens ene optræden torsdag aften, har præsident Donald Trump ifølge Fox News tænkt sig at deltage hver dag - også via videolink.

Sådan her ser noget af det ud, når Republikanerne holder deres konvent i Spectrum Center Arena i Charlotte, North Carolina. (Foto: Jim Bourg)

Resten af Trump-familien, Melania Trump, Don Jr., Ivanka, Eric og Tiffany er også på programmet, ligesom flere højtstående medlemmer af partiet, som eksempelvis formanden for Republikanerne i Repræsentanternes Hus, Kevin McCarthy, og tidligere FN-ambassadør Nikki Haley.

Også Republikanerne har haft vanskeligt ved at planlægge partiets konvent, der finder sted den 24.-27. august i North Carolina.

Efter delstatens demokratiske guvernør tidligt gjorde det klart, at man ville følge reglerne om at holde afstand - og i øvrigt netop har forlænget et forsamlingsforbud - bedyrede præsident Trump, at store dele af festen skulle rykkes til Florida.

I sidste ende trak præsidenten dog selv stikket på konventet i Florida og har meddelt, at hans tale formentlig kommer til at foregår fra plænen foran Det Hvide Hus.

Flere politikere - heriblandt også republikanere - har dog udtrykt tvivl om, hvordan en sådan tale skulle kunne gennemføres. Loven begrænser mulighederne for at føre partipolitisk kampagne fra områder, der tilhører forbundsregeringen - som Det Hvide Hus. Trump er dog undtaget fra loven, men den gælder stadig alle ansatte i Det Hvide Hus.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter