Fire dræbt i terrorangreb i Wien: 'Vi kiggede ud af vinduerne og så gerningsmændene skyde på gæster på barer og pubber'

Dræbt gerningsmand var IS-sympatisør, oplyser Østrigs indenrigsminister.

Bevæbnet politi og militær er talstærkt til stede i den østrigske by, hvor mindst en gerningsmand stadig er på fri fod. (Foto: © Joe Klamar, Scanpix)

Det var et islamistisk terrorangreb, da gerningsmænd bevæbnet med automatrifler i går aftes åbnede ild mod cafegæster i en central gade i den østrigske hovedstad, Wien.

Det oplyser indenrigsminister Karl Nehammer på et pressemøde for kort tid siden.

- Vi oplevede et terrorangreb i går aftes fra mindst en islamistisk terrorist.

Fire civile, to mænd og to kvinder, blev dræbt under angrebet og 15 hårdt såret, en af dem en politibetjent. Flere af dem er fortsat i kritisk tilstand. Umiddelbart efter angrebet blev en gerningsmand skudt og dræbt af politiet.

Ifølge indenrigsministeren var den dræbte gerningsmand, hvis hjem politiet efterfølgende har ransaget, Islamisk Stat-sympatisør. Han var tungt bevæbnet under angrebet og bar en attrap, der forestillede et bombebælte.

Myndighederne kan ikke udelukke, at der var flere end en gerningsmand til gårsdagens angreb. Indenrigsministeren udtaler på morgenens pressemøde, at man "mener, at der er flere end en", men at efterforskningen fortsat er i gang.

I nat var meldingen, at mindst en "bevæbnet og farlig" gerningsmand fortsat var på flugt.

Væltede stole og knuste glas på den gade i Wien, hvor angrebet i går fandt sted. (Foto: © CHRISTIAN BRUNA, Scanpix)

Skød på gæsterne

Angrebet startede i går aftes i den centrale del af byen. Mange mennesker var taget ud for at spise på den sidste dag, inden Østrig i dag går ind i en corona-lockdown på grund af stigende smittetal.

Ifølge landets politi blev de første skud affyret lidt efter klokken 20 på en gade fyldt med cafeer og restauranter. Herefter blev der skudt på seks forskellige steder, lyder det ifølge Reuters.

Her kan du se de seks steder i Wiens indre by, hvor angrebet fandt sted.

Angrebet fandt sted foran en synagoge, som var lukket på grund af corona, og rabbiner Schlomo Hofmeister så angrebet finde sted fra sit vindue i synagogen. Det fortæller han til Londons LBC Radio.

- Vi hørte skud og kiggede ud af vinduerne og så angrebsmændene skyde på gæsterne på de forskellige barer og pubber. De løb omkring og affyrede mindst 100 skud eller mere foran vores bygning, siger han.

Minister: Bliv hjemme

Indenrigsminister Karl Nehammer har som følge af angrebet og usikkerheden om antallet af gerningsmænd anbefalet Wiens indbyggere at blive indendørs. De er også blevet bedt om ikke at sende deres børn i skole tirsdag.

Nehammer oplyste i nat, at Østrigs militær er blevet tilkaldt og vil bevogte byen, mens politiet søger efter gerningsmændene. I Østrigs naboland Tjekkiet har man indført kontrol ved grænsen i tilfælde af, at en eller flere gerningsmænd forsøger at krydse grænsen.

Motivet for angrebet er endnu ikke klarlagt, men ifølge kansler Sebastian Kurz kan det ikke udelukkes, at der er tale om et antisemitisk angreb, da det begyndte foran byens største synagoge.

Østrigske specialstyrker patruljerer i Wien i nat. (Foto: © FLORIAN WIESER, Scanpix)

- Dette er vores Europa

Østrig har i modsætning til mange af sine europæiske naboer tidligere været forskånet for voldsomme terrorangreb. Gårsdagens angreb finder sted, kort efter at også Frankrig har været udsat for flere terrorangreb indenfor den seneste tid, hvor gerningsmænd har angrebet civile med knive. Senest er tre personer blevet dræbt i en kirke i den sydfranske by Nice.

Den franske præsident, Emmanuel Macron, har som mange andre statsledere sendt sine kondolencer til Østrigs befolkning.

- Dette er vores Europa. Vores fjender skal vide, hvem de har med at gøre. Vi trækker os ikke tilbage, lød på Twitter fra den franske præsident.

Også den danske statsminister, Mette Frederiksen, har sendt hilsner til Østrig på Twitter.