Fire millioner europæere får mad fra Røde Kors

Også europæere har brug for fødevarehjælp fra Røde Kors. I 2009 fik 2,3 millioner hjælp, mens tallet nu er 4 millioner.

Når Røde Kors deler mad ud, falder tankerne hurtigt på det afrikanske kontinent, hungersnød og kaos. Men også europæerne har brug for fødevarehjælp. I følge nye tal fra Røde Kors handler det om fire millioner europæerne. (© Scanpix)

Fire millioner europæere modtager fødevarehjælp fra Røde Kors i år mod 2,3 millioner i 2009. Hjælpen uddeles til indbyggere i 20 af 27 europæiske lande, og også danskere får hjælp til betaling af kontingenter og børneudflugter.

- Røde Kors har ikke siden 2. verdenskrig delt så meget fødevarehjælp ud som tilfældet er nu. Der er rigtig mange, som desværre er afhængige af hjælp i den her vanskelige situation, siger Anders Ladekarl, der er generalsekretær for Røde Kors i Danmark.

Flere gode borgere har brug for hjælp

Tidligere var det typisk migranter og andre udsatte grupper, der modtog hjælp fra Røde Kors, men på det seneste har modtagergruppen ændret sig, så det nu også er unge og førtidspensionister, der har brug for hjælp til at klare hverdagen.

- Vi oplever, at flere og flere falder ud af de sikkerhedsnet, som tidligere har eksisteret, men som i mange lande er sparet væk eller strammet gevaldigt op, siger Anders Ladekarl.

Også brug for Røde Kors-hjælp herhjemme

Anders Ladekarl tror, at den økonomiske krise i Europa vil fortsætte, og at europæerne i flere år fremover vil være afhængige af fødevarehjælp fra Røde Kors.

- Jeg tror desværre, at det her problem er kommet for at blive. Jeg tror også, at vi kommer til at se det i stigende grad i Danmark, siger han.

- Ikke nødvendigvis med mad, der deles ud af Røde Kors, men vi oplever børnefamilier som er stærkt pressede, hvor vi for første gang nogensinde har måttet uddele penge til folk, så de kan betale for eksempel kontingenter og udflugter for deres børn, siger Anders Ladekarl.