Fire valg på fire år skaber vrede i Spanien: 'Det er komplet spild af tid'

Efter knap fem måneders forhandlinger er det endnu ikke lykkedes for Socialistpartiets leder at danne regering.

Den spanske fungerende premierminister, Pedro Sanchez, stiller endnu engang op til posten. (Foto: Sergio perez © Scanpix)

Frustrationen breder sig i Spanien i disse dage, for fjerde gang på bare fire år skal befolkningen igen en tur i stemmeboksen.

- Jeg synes, det er komplet spild af tid. Politikerne tænker kun på dem selv. Som vælger er jeg ikke sikker på, hvad jeg vil stemme næste gang, siger den 60-årige spanske husmor Mariana Ruyo til AP.

Med to dage til deadline har den fungerende spanske premierminister, Pedro Sanchez, opgivet at danne en koalitionsregering, og derfor kan spanierne se frem til et nyt parlamentsvalg.

- Dette lands skæbne er at blive ved med at afholde valg, lød det fra lederen af Socialistpartiet (PSOE) på talerstolen, efter at han måtte indse, at der ikke var opbakning til en koalitionsregering.

Catalanske separatister er en af grundene

Det er ikke længere tid siden end 29. april, at spanierne sidst stemte om, hvem der skulle sidde på pladserne i parlamentet. Men selvom det lykkedes Socialistpartiet og Pedro Sánchez at vinde flest stemmer, havde partiet ikke flertal, og måtte derfor på jagt efter koalitionspartnere.

Men det har vist sig sværere end ventet, siger DR's Europa-korrespondent, Anna Gaarslev.

- Grunden til, at det bliver ved med ikke at lykkes, er først og fremmest, at Sánchez er afhængig af de catalanske separatister, og det får højrefløjen til at lægge stor afstand til Sánchez. Derfor kan en koalitionsregering ikke dannes, siger hun.

Flere catalanske politikere og ledende aktivister, der pressede på for at holde afstemningen om Cataloniens selvstændighed tilbage i oktober 2017, afventer stadig dom i en retssag, hvor de er tiltalt for opstand, heriblandt Cataloniens tidligere vicepræsident, Oriol Junqueras.

Og spørgsmålet om Cataloniens uafhængighed spøger stadig i forhold til det store politiske puslespil.

Centrum-højrepartiet Ciudadanos kunne have sikret Sánchez og det socialistiske parti muligheden for at danne en ny regering, men her er der ikke længere tiltro til, at Sanchez vil håndtere separatisternes dom på en acceptabel måde.

- Det handler selvfølgelig mest om, at de selv vil have magten, siger Anna Gaarslev.

Den manglende regeringsdannelse i Spanien har også skabt bekymring i EU, hvor man helst så en regering hen over midten med Ciudadanos, Socialistpartiet og Socialdemokraterne, men på grund af de catalanske separatister er en sådan regering ikke mulig.

Et land i limbo

De spanske borgere er stærkt utilfredse med den stillestående situation.

- Spanien er i limbo, og vi har brug for politikere, som sikrer, at ingen borgere er uden et sted at bo, siger 33-årige Mickey, som er grafisk designer og hjemløs, til AP.

Og han er langt fra den eneste, der mener, at politikerne spilder pengene de forkerte steder.

- Jeg kan ikke lide, hvad der sker, fordi der kommer til at blive brugt mange penge på valg, som kunne være blevet brugt på hospitaler og skoler, og jeg synes, at man spilder pengene på ingenting, siger den 32-årige HR-medarbejder Annie.

Politikerne er opmærksomme på, at den politiske krise er stærkt kritiseret af befolkningen.

- De spanske politikere forsøger at give hinanden skylden for det, der er sket, siger Anna Gaarslev.

Men beskyldningerne virker til at prelle af på befolkningen.

- De skal fokusere på Spanien. Ingen vil få et absolut flertal, siger den 60-årige spanske husmor Mariana Ruyo til AP.

Den fungerende spanske premierminister, Pedro Sánchez, mødes med kong Felipe VI. Det var kongen, der i går besluttede, at der ikke var en kandidat med mandat til at blive premierminister. (Foto: Ballesteros © Scanpix)

Endnu en regeringsforhandling brød sammen

I Spanien har man traditionelt set haft et topartisystem med det traditionelle konservative Folkepartiet (Partido Popular) og Socialistpartiet (PSOE).

De seneste fire år har Centerpartiet Ciudadanos, venstrepartiet Podemos og højrepartiet Vox dog trukket tilpas mange vælgere til, så at man pludselig står i en situation, hvor der skal dannes koalitionsregeringer for at sikre det nødvendige flertal. Og det er man ikke vant til i Spanien, hvilket er en af grundene til, at der endnu engang er udskrevet valg, fortæller Anna Gaarslev.

- I vores del af Europa har vi været vant til at have mange små partier, og derfor har man været vant til at danne koalitionsregeringer. Men Sánchez har været klemt af de forskellige partier, fortæller Anna Gaarslev.

Valget i Spanien forventes afholdt den 10. november, og om et fjerde valg løser den politiske krise er meget uvist.

- Lige nu står Sánchez til fremgang, og endnu et valg kan meget vel have været hans strategi for at danne regering. Men det er meget uforudsigeligt, hvad der kommer til at ske.