Fitness-app er sikkerhedsbrist: Løbende soldater kan ses af alle fjender

Ansatte på baser rundt om i verden har via en fitness-app afsløret deres placeringer.

Udover amerikanske baser i Syrien og Irak kan man også spotte træningsruter omkring en britisk luftbase på Falklandsøerne, en russisk base i Syrien samt en base i det afrikanske land Niger, der bliver brugt af franske styrker. (Foto: ALAA AL-MARJANI © Scanpix)

Normalt er der faktorer som afstand, kalorieforbrug og hastighed, som de populære træningsarmbånd og fitness-apps til mobiltelefoner holder øje med.

Men den amerikanske Strava-app, som man blandt andet bliver brugt til løbe- og cykeltræning, har i den seneste tid afsløret en række hemmelige militærbaser rundt om i verden.

Det skriver BBC.

I november sidste år lancerede Strava et opdateret GPS-kort til deres app, hvor man kan se, hvor folk bevæger sig hen, når de eksempelvis er ude at cykle eller løbe.

Hvis man har en offentlig profil, bliver ens træningsruter plottet ind på kortet, som alle Strava-brugerne har adgang til. Og jo mere træningsaktivitet der har været på et bestemt område, des mere lyser ruterne op på kortet, så andre kan blive inspireret og eventuelt træne med.

Det gælder ruter i områder, som ellers er blevet sløret eller fjernet fra andre offentlige satellitkort som Google Maps eller Apple Maps.

'Det er ikke meningen'

Lørdag kunne den 20-årige australske universitetsstuderende Nathan Ruser afsløre, at app’en viser amerikanske militærbaser rundt om i verden, som ellers skulle holdes skjult for offentligheden og for potentielle fjender.

- Amerikanske baser er tydeligt identificerbare og mulige at placere på et kort, skrev han på Twitter.

https://twitter.com/Nrg8000/status/957318498102865920?ref_src=twsrc%5Etfw

Det er de ansatte på baserne, som har benyttet sig af app’en uden at slå privatindstillingen til, og derfor bliver ruterne på og omkring baserne markeret på træningskortet.

Ofte lyser de op i områder, som ellers er helt mørke, da de ligger i eksempelvis ørkenområder.

- Da jeg så det, tænkt jeg: “Så for helvede, det er ikke meningen, at det skal være der. Det her er ikke godt”, siger Nathan Ruser, der studerer international sikkerhed, til BBC.

Tjek jeres privatindstillinger

Udover amerikanske baser i Syrien og Irak kan man også spotte træningsruter omkring en britisk luftbase på Falklandsøerne, en russisk base i Syrien samt en base i det afrikanske land Niger, der bliver brugt af franske styrker.

Og ifølge avisen The Guardian kan man også se en bruger, som har cyklet igennem den tophemmelige Area 51-base i den amerikanske delstat Navada. Et område, som ellers er udvisket fra andre kort.

En talsmand for den amerikanske centralkommando udtalte i går til avisen The Washington Post, at man nu vil undersøge, hvilke konsekvenser det har haft.

Og Strava opfordrede i en pressemeddelelse alle til at tjekke deres indstillinger.

- Kortet ekskluderer aktiviteter, der er er blevet markeret som private, samt brugerdefinerede zoner, som er private. Vi er forpligtet til at hjælpe folk til bedre at forstå vores indstillinger, så vi kan give dem kontrol over, hvad de deler, skriver firmaet.

Facebook
Twitter