Tusinder af familier vil blive genforenet, efter de stridende parter i krigen i Yemen er blevet enige om at udveksle fanger.
FN's særlige udsending i Yemen, Martin Griffiths, leverede den gode nyhed ved åbningen af forhandlinger mellem Yemens regering og houthi-oprørerne i Sverige.
Martin Griffiths sagde på et pressemøde, at aftalen om fangerne skal være med til at opbygge tillid forud for samtalerne mellem parterne i krigen, der har varet i snart fire år.
På forhånd var en fangeudveksling nævnt som et af de mere realistiske resultater af forhandlingerne, der foregår på Johannesbergs Slot uden for Stockholm, og som ventes at vare en uge.
Analytikere har på forhånd sagt, at hverken fred eller våbenhvile kommer på bordet under møderne i Sverige.
FN-udsendingen Martin Griffiths sagde ved forhandlingernes begyndelse, at man skal diskutere en reduktion af kamphandlingerne, en genåbning af lufthavnen i hovedstaden Sana'a, adgang for humanitære organisationer og økonomiske udfordringer.
Krigen i Yemen
- •
I over 3 et halvt år har der været krig i Yemen mellem houthi-oprørerne og den internationalt anerkendte regering, der er ledet af præsident Abdrabbuh Mansour Hadi.
- •
Houthi-oprørerne kontrollerer hovedstaden Sanaa og de folkerige provinser i den nordlige og vestlige del af landet.
- •
En koalition af arabiske lande gik i 2015 ind i krigen på regeringens side. Koalitionen er ledet af Saudi-Arabien. USA, Storbritannien og Frankrig støtter denne koalition, blandt andet med våben, logistik og rådgivning.
- •
Saudi-Arabien ser houthi-oprørerne som en trussel, fordi de er støttet af Iran. Saudierne har gennemført massive bombekampagner og indført blokader, der har påvirket import af varer og nødhjælp. Ofte er civile mål blevet ramt, hvad end det har været begravelser, bryllupper, hospitaler eller en busfuld skolebørn.
- •
Houthierne har sendt missiler ind over Saudi-Arabien. Saudi-Arabien anklager Iran for at smugle våben til houthierne gennem havnebyen Hodeida langs Yemens vestkyst. Det afviser Iran.
- •
Mindst 10.000 menes at være dræbt i krigen, men tallet kan være langt højere, da ingen har det fulde overblik.
- •
FN betegner situationen i Yemen som den største humanitære katastrofe i verden netop nu.