Flere byer i Sverige evakueres: Tre brande breder sig nu over 8.000 hektar

Over 40 voldsomme skovbrande hærger fortsat, og brandslukningsmandskabet mangler kontrol over ilden flere steder.

Det er de store skovområder nord for Stockholm, som lige nu er hårdest ramt, og flere steder bliver indbyggere nu evakueret fra deres hjem. (Foto: TT News Agency © Scanpix)

En kraftig front af flammer truer lige nu flere byer i Sverige, hvor de fortsat kæmper med massive skovbrande flere steder.

Det har fået myndighederne til omgående at evakuere alle, som befinder sig i byen Huskölen i Ljusdal Kommune i det centrale Sverige. Ligesom Finneby i samme område skal være tømt for mennesker senest klokken 18 i dag.

- Vi har valgt at evakuere, fordi flammerne bevæger sig hastigt mod byerne, siger redningschef Hans Nornholm ifølge SVT.se.

Beboerne i de svenske byer Hanåsen, Binnäset og Björnsjövallen sydøst for Östersund blev evakueret i nat.

Lige nu er meldingen fra de svenske myndigheder, at over 40 skovbrande fortsat hærger i landet, og det er især området Ljusdal, hvor Finneby og Huskölen ligger, som er hårdt ramt.

Her befinder Sveriges statsminister, Stefan Löfven, sig netop nu for at tale til det hårdtarbejdende beredskab. Her gav han også en foreløbig status på de mange brande.

- Der er lige nu 15 brande, som er ude af kontrol. Risikoen for nye brande er stor, og der bliver arbejdet hårdt mange steder i landet. Fokus er på at få slukket brandene så hurtigt som muligt, men bagefter må vi se på for eksempel det kommunale beredskab og tilføre penge for at styrke det, sagde Stefan Löfven, ifølge SVT.se.

Indhyllet i røg

I Ljusdal er også DR Nyheders reporter, Emil Winckler. Og en tur gennem området afslører, hvor slemt det står til.

- Der er røg alle steder. Du kan næsten ikke stå ud af bilen, fordi det er så ekstremt. Det er kæmpemæssige brande, siger han.

Det er især tre store brande, som brandslukningsmandskabet ikke kan få bugt med. De strækker sig nu over et område på 8.100 hektar, svarende til 11.500 fodboldbaner.

De svenske myndigheder har måtte bede EU om hjælp for at slukke de skovbrande, der hærger i landet. (Foto: MAJA SUSLIN © Scanpix)

Det er også netop til det slukningsarbejde, at Sverige snart får noget dansk hjælp. 27 mand fra det danske beredskab tilslutter sig snart brandslukningsmandskabet i Ljusdal. De skal i de kommende tre dage yde bistand med slukningsarbejdet.

Det er en hjælp, de virkelig har brug for, fortæller DR Nyheders journalist, Emil Winckler.

- De er super, super presset her. De kan ikke få brandene under kontrol, så området har den højeste prioritet lige nu. Det er også derfor, at de får hjælp fra blandt andre Danmark og Italien, siger han.

Italien har sendt to slukningsfly til Sverige, som lige nu hjælper med at få styr på flammerne. Derudover er norske brandmænd trådt til for at hjælpe svenskerne.

Facebook
Twitter