Flere dages bål og brand i Philadelphia efter betjente skød psykisk syg 14 gange

Den 27-årige Walter Wallace blev dræbt i mandags, efter hans familie ringede til alarmcentralen efter hjælp.

Walter (Wallace, -red.) havde også en familie, står der på dette skilt under tirsdagens Black Lives Matter-demonstration i Philadelphia. (Foto: GABRIELLA AUDI © Scanpix)

- Hvad har man tænkt sig andet end at dræbe, når to betjente skyder en mand syv gange hver?

Sådan lyder spørgsmålet fra Shaka Johnson, advokat for Walter Wallace Jr. - en sort mand, som i mandags blev skudt og dræbt af politiet i Philadelphia, efter at hans familie ringede til alarmcentralen for at få hjælp til Wallace, som havde fået et psykisk sammenbrud.

Den 27-årige Wallace blev dræbt foran sit hjem blot 30 sekunder efter, at politiet var ankommet til stedet.

Det viser optagelser fra betjentens kropkameraer ifølge familiens advokat.

Drabet på Wallace har udløst voldsomme protester i Philadelphia, de seneste af mange i USA mod politibrutalitet og racisme siden foråret.

Her satte drabet på George Floyd for alvor gang i den omfattende Black Lives Matter-bevægelse, som har fået hundredtusindvis af amerikanere til at gå på gaden i protest mod politiets hårdhændede anholdelser og lemfældige omgang med skydevåben.

Demonstranter sætter ild til en sofa under demonstrationer i det vestlige Philadelphia i tirsdags.T (Foto: GABRIELLA AUDI © Scanpix)

Skød 14 gange

Ifølge de to betjente, som affyrede de dræbende skud mod den 27-årige Walter Wallace, så åbnede de ild, efter at han ignorerede deres ordre om at smide den kniv, han havde i hånden.

Foran huset sammen med Wallace var hans kone og mor, som begge råbte til betjentene, at Wallace var psykisk syg.

Herefter sagde den ene betjent til den anden "skyd ham", hvorefter de åbnede ild. Allerede efter det første skud, var Wallace gjort ukampdygtig, men de affyrede samlet 14 skud.

Familien under et pressemøde foran rådhuset i Philadelphia i går:

En del af valgkampen

Protesten i Philadelphia er blevet endnu en i rækken af uroligheder ganske få dage inden det amerikanske præsidentvalg, som i den grad er blevet præget af spørgsmålet om racisme og politibrutalitet.

Demonstrationerne efter Wallaces død har i de seneste dage medført store ødelæggelser i Philadelphia, butikker er blevet plyndret, og bygninger er sat i brand. To mænd er indtil videre blevet sigtet for brandstiftelse i forbindelse med urolighederne.

De voldelige demonstranter er blevet fordømt af begge præsidentkandidater, omend de har en noget forskellig tilgang til problematikken.

- Vi kan ikke acceptere, at en psykisk helbredskrise ender i døden. Men at plyndre er ikke en protest, det er en forbrydelse. Det fjerner opmærksomheden fra den meget ægte tragedie det er, at et menneske har mistet sit liv, lyder det i en udtalelse fra Demokraternes præsidentkandidat, Joe Biden, og vicepræsidentkandidat, Kamala Harris.

Præsident Trump har kaldt skudepisoden for en "forfærdelig hændelse" og har fordømt de efterfølgende optøjer uden omsvøb:

- Optøjerne i Philadelphia er den seneste konsekvens af de liberale demokraters krig mod politiet, lyder det blandt andet i en udtalelse fra præsidenten, som yderligere skriver:

- I USA løser vi konflikter gennem domstolene og retssystemet. Vi vil aldrig underkaste os en vred folkemængde. Trump-administrationen støtter politiet, og hvis adspurgt, står vi står klar til at sende føderale ressourcer afsted for at gøre en ende på optøjerne.

Vidste ikke på forhånd, at Wallace var syg

Optagelserne fra episoden, samt optagelserne fra familiens opkald til alarmcentralen, blev frigivet til familien og deres advokat i går aftes.

På optagelserne fremstår den 27-årige Wallace "tydeligt psykisk ustabil", lyder det fra advokat Shaka Johnson.

Også den dræbtes mor fortæller, at hun i opkaldet til alarmcentralen oplyste, at hendes søn var midt i en psykisk helbredskrise.

Men ifølge Philadelphia Inquirer, som har gennemlyttet optagelserne fra politiradioen fra den eftermiddag, hændelsen fandt sted, så får betjentene ikke besked om Wallaces helbredstilstand.

De får heller ikke besked om, at der allerede to gange tidligere samme dag er blevet sendt en politienhed ud til adressen.

De bliver ifølge det lokale medie sendt af sted et husspektakel, hvor "en 27-årig mand har angrebet en ældre kvinde og en ældre mand". Wallace var tidligere dømt for røveri og havde afsonet et år i fængsel, skriver lokale medier.

Betjente mangler uddannelse og udstyr

Wallaces familie ønsker ifølge CBS Philadelphia ikke, at betjentene, som endnu ikke er blevet identificeret offentligt, skal sigtes for mord.

For selvom de ifølge familiens advokat affyrede deres våben utidigt, så mener han, at det først og fremmest skyldtes, at de hverken var uddannet til at håndtere situationen, eller havde udstyr, der gav dem mulighed for at pacificere Wallace på anden vis - for eksempel strømpistoler.

Optagelserne fra episode viser ifølge advokaten ”øjeblikkelig panik” hos de to betjente, da Wallace træder bevæbnet ud af huset.

Ifølge advokaten er der på optagelserne ingen forsøg fra betjentene på at deeskalere situationen.

- Hvad man ikke ser på optagelserne, er en mand, der kaster sig mod dem med en kniv på en måde, der giver grund til at myrde ham, siger Shaka Johnson og fortsætter:

- Jeg forstår godt, at han havde en kniv, men det giver ikke carte blanche til at henrette en mand for at sige det helt ærligt, siger han og tilføjer, at familien nu vil anlægge et søgsmål mod det lokale politi for Wallaces uretmæssige død.

Ingen kræfter i afdelingen

Det er ikke første gang, at amerikansk politi ender med at dræbe personer, efter at deres familier har ringet til myndighederne for at få hjælp på grund af deres pårørendes psykiske tilstand.

I Rochester i delstaten New York mistede en psykisk syg mand ved navn Daniel Prude livet i marts måned efter sammenstød med politiet.

Det skete også efter, at hans familie havde ringet til alarmcentralen. Af samme grund har en del af demonstranterne i Black Lives Matter-bevægelsen opfordret til, at man fjerner finansiering fra politiet og i stedet flytter ressourcerne til sociale støttetilbud, som rent faktisk kan hjælpe i situationer som i Walter Wallace Jr.’s tilfælde.

- Jeg hader ikke politibetjente. Jeg hader, at politibetjente ikke siger fra, når politibetjente dræber sorte mennesker, står der på skiltet her under tirsdagens demonstrationer i det vestlige Philadelphia. (Foto: GABRIELLA AUDI © Scanpix)

Politikommissær Danielle Outlaw udtalte i går, at Philadelphias politi rigtigt nok mangler ressourcer til at koordinere alarmopkald med de rette specialister, og at afdelingen ikke har nogen enheder, der er egnet til at tage imod opkald, der drejer sig om psykisk syge personer.

Hun blev blandt andet spurgt, hvordan det kunne være, at betjentene reagerede som de gjorde, når det var tredje gang på en dag, at de blev tilkaldt til den samme adresse.

- Vi har ikke nogen enhed til adfærdsmæssig sundhed, hvilket vi virkelig mangler. Der er helt klart en manglende forbindelse hos os, når det kommer til, hvad der foregår derude, svarede hun hun ifølge nyhedsbureauet AP.

Hun lovede samtidig at adressere problemet overfor den lokale regering, ligesom Wallaces familie er blevet lovet en grundig efterforskning af episoden. Optagelserne fra episoden og optagelserne fra alarmcentralen vil blive frigivet til offentligheden i slutningen af næste uge.

Facebook
Twitter