Flere danske EP-kandidater åbner for at støtte Vestager

Liberal Alliance mener, at de danske partier bør støtte en dansk kandidat.

Margrethe Vestager deltog onsdag i en tv-debat for spidskandidater til posten som formand for EU-kommissionen. (Foto: Aris Oikonomou © Scanpix)

- Jeg er Margrethe Vestager. Jeg er fra Danmark. Min mand og jeg har tre døtre. Jeg har været minister og partiformand. I dag arbejder jeg for jer.

Sådan indledte Margrethe Vestager onsdag aften en tv-debat mellem spidskandidaterne til den snart ledige post som formand for EU-kommissionen.

Efter valget til Europa-Parlamentet den 26. maj skal en ny formand for kommissionen udpeges. Her kommer den nuværende konkurrencekommissær ind i billedet.

Margrethe Vestager har længe været nævnt som en mulig kandidat til posten. Men først onsdag meldte hun officielt ud, at hun går efter den europæiske toppost, som lige nu besættes af Luxemburgs tidligere premierminister Jean-Claude Juncker.

Flere spidskandidater bakker op

Det er næppe den helt store overraskelse, at Vestagers partifælle fra Radikale Venstre, Morten Helveg Petersen, bakker op om kandidaturet. I Deadline på DR2 onsdag aften kaldte han hende en politisk rockstjerne, og han mener, at hun ville være det oplagte valg til posten som formand for EU-kommissionen.

- Jeg tror, at Margrethe (Vestager, red.) kunne gå hele vejen og blive formand for kommissionen, og det ville være en tiltrængt fornyelse i kampen for et nyt Europa, så det håber jeg virkelig på.

Men også fra mere uventet kant er der opbakning til Margrethe Vestager. Pernille Weiss fra Konservative er medlem af den europæiske, konservative gruppe EPP, og hun støtter op om gruppens egen kandidat, Manfred Weber, fra Tyskland. Men skulle det komme dertil, at stats- og regeringscheferne peger på Margrethe Vestager, så vil Pernille Weiss ikke stemme imod.

- Hvis der ligger en mulighed for en dansk formand, så er det noget, jeg ser positivt på, siger hun til DR Nyheder.

Hos Liberal Alliance er der uforbeholden støtte til en mulig dansk formand for EU-kommissionen.

- Jeg synes, at vi fra dansk side bør støtte op om, at vi får en dansk kommissionsformand, hvis muligheden er der for det. Der synes jeg faktisk, at man skal løfte sig op over det partipolitiske, siger Liberal Alliances spidskandidat Mette Bock.

Modstand på venstrefløjen

Til gengæld er udsigten til en Radikal i spidsen for EU ikke et ønskescenarie for Enhedslistens spidskandidat Nikolaj Villumsen:

- Hvem der vil være den bedste formand for EU-Kommissionen er for mig ikke først og fremmest et spørgsmål om, hvilket land personen kommer fra, men hvilken politik personen vil føre. Derfor vil jeg langt hellere have en grøn socialist på posten end en liberal, skriver han til DR Nyheder.

Og fra Folkebevægelsen mod EU afviser spidskandidaten blankt at støtte Vestager:

- Margrethe Vestager står for et EU-projekt, som skal være stærkere og have meget mere magt over medlemslandene og over vores nære demokrati, og det er jeg simpelthen grundlæggende uenig i, siger Rina Ronja Kari.

Det endelige opgør om at finde en afløser til Jean-Claude Juncker er gået i gang. (Foto: OLIVIER HOSLET © Scanpix)

Dansk regering skal udpege kommissær

EU-Kommissionen består af 28 kommissærer, inklusiv formanden – en for hvert medlemsland. Landenes regeringer indstiller den person, som skal være landets kommissær. Margrethe Vestager blev i 2014 udpeget af den daværende S-R-regering, hvor Margrethe Vestager indtil da var økonomi- og indenrigsminister.

I Europa-Parlamentet er Venstre og Radikale Venstre i samme gruppe, der hedder Alde, og som altså har Margrethe Vestager som spidskandidat til formandsposten.

Men da det er op til den kommende, danske regering at udpege en ny, dansk kommissær, vil Venstres spidskandidat, Morten Løkkegaard, ikke på nuværende tidspunkt forholde sig til Margrethe Vestagers kandidatur.

- Det er jo regeringens opgave at indstille en kandidat, og det privilegium er langt over min lønklasse, derfor vil jeg afstå fra at svare på det. Der skal findes en kommissær, og det skal den regering, der kommer til den tid, sørge for at indstille, og der er nogle kriterier for det, og det må vi se, når vi kommer til det punkt,” siger han til DR Nyheder.

Lang vej til formandsposten

Det er EU-landenes stats- og regeringschefer, der i fællesskab indstiller en ny formand for Kommissionen.

Herefter skal medlemmerne af Europa-Parlamentet godkende eller forkaste kandidaten.

Ved det seneste valg i 2014 lykkedes det parlamentet at underløbe medlemslandene ved at beslutte, at vinderen - den største gruppe efter europaparlamentsvalget - skulle have retten til at besætte posten.

Sidst blev den konservative partigruppe, EPP, størst, og derfor stillede parlamentet sig bag den konservative kandidat, Jean-Claude Juncker fra Luxembourg.

Men denne gang har medlemslandene tilkendegivet, at de ikke vil lade sig overrumple.

Arbejdet med at besætte de europæiske topposter begynder derfor allerede på et møde mellem stats- og regeringscheferne i Bruxelles 28. maj. Jean-Claude Juncker træder tilbage som kommissionsformand den 1. november.

Det siger spidskandidaterne om Vestagers kandidatur:

  • Nikolaj Villumsen, Enhedslisten: Vil stemme for venstrefløjens grønne og socialistiske kandidat. Hvis ikke denne kandidat vælges, så vil de tage stilling til de resterende kandidater ud fra deres politik.

  • Pernille Weiss, Konservative: Hvis det ikke kan blive den konservatives egen kandidat, så vil hun ikke stemme imod Vestager, og ser positivt på muligheden for en dansk formand.

  • Rasmus Nordqvist, Alternativet: Støtter først og fremmest egen kandidat. Støtte til Vestager kommer an på, hvilken politik hun vil føre.

  • Rina Ronja Kari, Folkebevægelsen mod EU: Afviser at støtte Vestager.

  • Jeppe Kofod, Socialdemokratiet: Vil ikke forholde sig til kandidaturet. Vil vente til efter valget.

  • Margrete Auken, SF: Støtter egen kandidat. Støtte til Vestager kommer an på, hvilken politik hun vil føre.

  • Peter Kofod, Dansk Folkeparti: Dansk Folkeparti afviser at stemme for Vestager. DF går til valg et mindre EU, end det Vestager ønsker.

  • Mette Bock, Liberal Alliance: Mener, at hvis der er mulighed for en dansk kommissionsformand, så bør danske partier støtte op om det uanset partifarve.

  • Morten Helveg Petersen, Radikale Venstre: Støtter Vestager

  • Morten Løkkegaard, Venstre: Vil ikke tage stilling til Vestager, før den danske regering har beslutte, hvem den vil indstille.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter