Flere isbjørne i Grønland end ventet

Optælling af isbjørnene er misvisende, da den foregående optælling havde fejl, siger isbjørneekspert.

Dog skal man ikke tro, at der er kommet flere isbjørne, mener ekspert. (Foto: © MB Photography, (c) Getty images)

Der er væsentligt flere isbjørne i Grønlands to nordligste bestande end forventet. Det viser en ny optælling, skriver den grønlandske avis AG i morgen.

Resultatet er overraskende, da forskere og miljøgrupper har antaget at global opvarmning, forurening og fangst presser bestandene.

Dog skal man ikke tro, at der er kommet flere isbjørne, siger Erik W. Born, der er isbjørneekspert og formand for den arbejdsgruppe, der har foretaget optællingen.

Han siger, at den seneste optælling fra 1990'erne sandsynligvis indeholder fejl og fik ikke alle bjørnene med i optællingen.

I den nye optælling blev det klart, at bjørnene i den sydligste af bestandene i Baffin bugten har fået det sværere.

- Vi kan se, at totaludbredelsen af isbjørne i Baffin bugten er reduceret betragteligt med cirka 30 procent. Isbjørnene er søgt nordpå i området. De er blevet mere isolerede.

- Vi kan konstatere, at bjørnene er blevet tyndere. Vi har også set, at der er en reduceret reproduktion, siger Erik W. Born til avisen.

I den nordligste bestand i Kane Bassin ser det anderledes ud. Her har isbjørnene indtil videre haft glæde af den globale opvarmning, som har medført, at den tidligere faste havis bliver brudt op.

- Det har i en overgangsfase betydet, at drivisen er mere åben. Og det giver mere mad. Så den bestand har fået noget ro og nogle bedre vilkår, siger Erik W. Born til AG.

  • Den nyeste optælling, som blev gennemført mellem 2011 og 2013, viser, at isbjørne-bestanden i Baffin bugten nu tæller omkring 2820 isbjørne. Mens der lever cirka 357 i Kane Bassin i det allernordligste.

  • Den foregående optælling fra 1990'erne talte sig frem til henholdsvis 2173 bjørne i Baffin bugt og 164 isbjørne i Kane Bassin.

/ritzau/