Flere kandidater gik efter Trump ved debat i nat: 'Du er bange for at forsvare dig'

For anden gang var Donald Trump ikke mødt op til en republikansk præsidentkandidat-debat.

Selvom de fremmødte kandidater også diskuterede politik undervejs, var Donald Trump igen en af hovedpersonerne i debatten. Han beskyldes for at undvige debatterne, fordi, han er bange for kritik. (Foto: © Frederic J. BROWN, Ritzau Scanpix)

Donald Trump "undviger debatterne" og er "missing in action".

Sådan lød et par af svirperne fra de republikanske præsidentkandidater, som var mødt op til debatten i nat, der foregik i Los Angeles.

En debat, der blev sendt på Fox News, og som i den grad blev præget af mundhuggeri og afbrydelser blandt kandidaterne. Og de tre moderatorer i debatten blev flere gange overdøvet af kandidaterne.

Deltagerne i debatten på scenen. (Foto: © Robyn BECK, Ritzau Scanpix)

Ligesom sidst fyldte den tidligere præsident Trump en hel del, selvom han ikke var til stede.

For anden gang valgte han nemlig at blive væk fra en debat. I stedet mødtes han med bilfabriksarbejdere i svingstaten Michigan.

Missing in action

Floridas guvernør, Ron DeSantis - der er nummer to efter Trump i meningsmålingerne - var den første, der langede ud efter den tidligere præsident.

- Donald Trump er "missing in action". Han burde være på scenen i aften, og han skylder jer (publikum og seerne, red.) at forsvare det, han har udrettet, lød det fra Ron DeSantis.

Også den tidligere guvernør i New Jersey, Chris Christie, beskyldte Trump for at "undgå" debatterne.

- Du er her ikke, fordi du er bange for at forsvare det, du har opnået, sagde han.

Ron DeSantis (højre) ved siden af Nikki Haley. DeSantis var mere kritisk over for Trump i nat. (Foto: © Robyn BECK, Ritzau Scanpix)

Christie var også en af de mest Trump-kritiske kandidater ved den seneste debat.

Og så forsøgte han at komme med et øgenavn til Trump:

- Du undviger hele tiden (på engelsk 'ducking', red.). Vi kommer til at kalde dig Donald Duck.

Vurderet på den manglende latter fra publikum, var det ikke ligefrem en joke, der 'slagtede', som man siger i komikermiljøet.

'Hver gang, du siger noget, bliver jeg dummere'

Udover Trump, så var immigration og grænsen til Mexico blandt de emner, der blev debatteret. Særligt de stoffer, der kommer over grænsen fra Mexico til USA, var på dagsordenen.

DeSantis sagde, at han ville behandle de mexicanske narkokarteller som "de terrorister, de er", mens Nikki Haley sagde, at hun ville sende specialstyrkerne ind over for dem.

Men også forholdet til Kina blev vendt. DeSantis sagde blandt andet, at "eliten i Washington" havde overgivet sig til det Kinesiske Kommunistparti, mens Mike Pence sagde, at Bidens klimapolitik kun var "en god ting for Beijing og ikke USA".

Vivek Ramaswamy (nummer to fra venstre) blev igen angrebet fra flere af de andre kandidater. (Foto: © Robyn BECK, Ritzau Scanpix)

Ligesom ved sidste debat gik de mere erfarne kandidater også hårdt til den nye dreng i klassen, Vivek Ramaswamy.

Særligt Nikki Haley var efter ham i nat.

- Helt ærligt, jeg føler mig dummere, hver gang, jeg hører dig sige noget, sagde hun.

Det forhindrede ikke Ramaswamy i - igen - at komme med et par kontroversielle udtalelser. Blandt andet sagde han, at sociale medier skal forbydes til børn under 16 år, og så skal transkønnethed behandles som en "psykisk lidelse".

Langt efter Trump

Efter den flere timer lange debat var der ikke rigtigt nogle af kandidaterne, som - ifølge amerikanske analytikere - rigtigt fik markeret sig undervejs eller kunne fremstå som vinder.

Og det virker heller ikke til, at Trumps fravær og de mange sager imod ham gør noget dårligt ved hans popularitet blandt de republikanske vælgere.

De seneste meningsmålinger viser, at Donald Trump er langt, langt foran de andre kandidater. Ron DeSantis er nummer to efter Trump, men han er stadigvæk 40 procentpoint efter ham.

I alt har Trump 54 procent af de republikanske vælgeres opbakning.

Donald Trump var ikke i Los Angeles med de andre kandidater. I stedet var han i Michigan. (Foto: © REBECCA COOK, Ritzau Scanpix)

Det er "historisk store tal", fortæller Anne Alling, der er journalist i USA. Men alligevel er det tydeligt, at Trump ikke er interesseret i at stå ved siden af de republikanske kandidater.

- Både, fordi han prøver at sætte sig selv i en anden liga end dem, men uden tvivl også, fordi han ved, han vil blive mødt med en skarp kritik fra de andre republikanske kandidater, siger Anne Alling og fortsætter:

- I stedet forsøger han at tage luften ud af de republikanske debatter og tegne et billede af, at han allerede har vundet og lige så godt kan tage hul på valgkampen mellem ham og Biden.

De republikanske vælgere går i gang med at stemme om, hvem, de vil have som præsidentkandidat fra januar næste år.

Selvom der er lang tid til valget, kan du allerede nu blive klogere på amerikansk politik i DR's podcast 'Stjerner og striber' her.

Stjerner og striber