Det rydder forsider og sendeflader herhjemme og i Sverige: 57 muslimske lande vedtog i går en resolution, der fordømmer de seneste "foragtelige aggressionshandlinger mod Koranens hellighed" i Danmark og Sverige og udtrykker skuffelse over, at myndighederne fortsat giver tilladelse til det.
De 57 lande opfordres af Organisationen for Islamisk Samarbejde (OIC) til "i det økonomiske, kulturelle eller andre felter for at udtrykke sin modstand" mod Danmark og Sverige.
Men hvor meget fylder historien i medier i muslimske lande?
Nærværende artikel er et forsøg på at undersøge, hvor meget historien om de danske og svenske koranafbrændinger fylder i medier i muslimske lande på baggrund af den resolution, som OIC ved tog i går.
DR Nyheder har set nærmere på medieomtalen i de lande, der synligt deltog i mødet, samt verdens største muslimske land, Indonesien, og Nato-medlemmet Tyrkiet.
Aserbajdsjan
Der er ingen omtaler af OIC og resolutionen på nogen af de tre store stats-tv-kanalers hjemmesider; AzTV, Idman TV and Medeniyyet TV, heller ikke på den store russisksprogede avis ECHO eller regeringspartiets eget medie: Yeni Azerbaycan.
Bahrain
Den lille eksil-oppositions satelit-tv-station Lualua TV omtaler sagen på arabisk i en rimeligt prominent plads på mediets forside. Med udgangspunkt i opslag på sociale medier fra Ayatollah Sheikh Isa Ahmed Qassim, den øverste religiøse leder i Bahrain, påpeger mediet, at sagen kalder på "svar":
- Alvorlige svar, der afskrækker denne afskyelige forbrydelse og lignende forbrydelser.
- Hvad der vover dem til at krænke helligheden af denne ædle guddommelige bog, spørger mediet og ayatollahen videre.
Også det engelsksprogede Gulf News Daily, en af regionens ældste aviser, der også distribueres i en række andre golflande, har historien i toppen under overskriften:
- OIC fordømmer "manglende respekt for religioner" med et stort billede (se billede ovenfor) af udenrigsminister Lars Løkke Rasmussen (M) og justitsminister Peter Hummelgård (S).
Bangladesh
Det store, private onlinemedie Jage News 24, der udkommer på bengali, har i forbindelse med landets deltagelse i OIC-mødet interviewet landets udenrigsminister, Abul Kalam Abdul Momen.
Ministeren siger blandt andet:
- Disse anti-islamiske aktiviteter, som fandt sted i Sverige og Danmark, er baseret på uvidenhed
Han opfordrede videre OIC-medlemmerne til at "fremhæve den sande lære i den hellige Koran for at fjerne misforståelserne omkring islam."
Man skal lede lidt på hjemmesiden, førend man finder artiklen.
Brunei
Malaysisk-sprogede Mediapermata bringer langt nede på hjemmesiden et telegram fra det franske nyhedsbureau AFP om afbrændingerne af Koranen i Sverige. Telegrammet er udgivet i dag, men det nævner ikke mødet i OIC eller resolutionen. Omvendt siger en svensk mand:
- Jeg vil brænde den (Koranen, red.) mange gange, indtil det er forbudt.
De Forenede Arabiske Emirater
Den landsdækkende avis Gulf News topper på historien. Blandt andet rapporteres det, at OIC-mødet fokuserede "på den tilbagevendende forbrydelse af vanhelligelse og afbrænding af eksemplarer af den hellige Koran i Sverige og Danmark."
I artiklen understreger Khalifa Shaheen Al Marar De Forenede Arabiske Emiraters urokkelige "støtte til en hård og utvetydig holdning mod angrebet på religiøse helligheder, overbevisninger og symboler."
Indonesien
Verdens folkerigeste muslimske land har bemærkelsesværdig lidt omtale af mødet i OIC. De store online medier tvri.go.id, Poskota, indopos og kompas har umiddelbart ingen omtale.
Landets største engelsksprogede avis, The Jarkarta Post, har kun et telefram dateret den 12. juli om vrede fra andre muslimske lande mod koranafbrændinger i Sverige.
Irak
De seneste dage er navnet Muqtada al-Sadr dukket op igen og igen i europæiske medier. Den shiamuslimske religiøse oppositionsleder er nemlig frontfiguren i de irakiske protester mod en varslet afbrænding af en koran og et irakisk flag i Stockholm. Hans støtter førte an i stormløbet på den svenske ambassade i Bagdad forleden.
Derfor er det også interessant, hvordan den irakiske regering håndterer gårsdagens møde i OIC samt den vedtagne resolution. Her er det statslige nyhedsbureau Iraqi News Agency (INA), der bringer et interview med talsmand for landets Udenrigsministerium Ahmed Al-Sahhaf, hvori han udlægger resolutionsteksten fra OIC:
- (Vi vil arbejde på at, red. ) intensivere vor indsats og arbejde hen imod at udstede internationale resolutioner i fremtiden, når det er nødvendigt for at sikre, at de himmelske bøger ikke bliver fornærmet, og at religioner og religiøse symboler respekteres.
Iran
Det statskontrollerede Iran Press News Agency prioriterer historien højt på sin forside. I artiklen, der tager udgangspunkt i gårsdagens møde og resolution, præsenterer udenrigsminister Hossein Amir-Abdollahian to forslag til videre handling, som han mener, der bør tages hurtigst muligt:
For det første skal der sendes en delegation fra OIC til Danmark og Sverige, der skal "anmode om strenge straffe af gerningsmændene til disse hadefulde handlinger". Og for det andet skal der tages initiativ til "interreligiøs dialog med religiøse ledere i Sverige og Danmark eller endda på EU-niveau for at udnytte de religiøse institutioners høje kapacitet".
Han afslutter:
- Den Islamiske Republik Iran, mens den kraftigt fordømmer vanhelligelsen af den hellige Koran, understreger kraftigt behovet for at træffe effektive kollektive forebyggende foranstaltninger fra islamiske landes side.
Jordan
I landets største avis, den arabiske-sprogede Ad Dustour, omtales mødet i OIC ikke, men i en meget kort artikel, udgivet den 31. juli, omtales yderligere to koranafbrændinger i Stockholm.
Kasakhstan
Kasakhstans tre store statslige nyhedsmedier tengrinews, inform.kz og qazaqstan.tv har ingen omtale af mødet eller afbrændingerne på forsiden.
Kirgisistan
Det kirgisiske nyhedsbureau AKI bringer et stykke nede af deres nyhedssite et kortere telegram om mødet i OIC.
- Mødet blev arrangeret for at tale om de gentagne hændelser med vanhelligelse og afbrænding af den hellige Koran i Sverige og Danmark, står der i telegrammet.
Kuwait
Landets store nyhedsburea Alqabas omtaler ikke mødet, og i en af landets største engelsksprogede aviser, Kuwait Times, er den seneste nyhed om sagen en uge gammel og noterer blot, at landets udenrigsminster planlægger at deltage i mødet.
Malaysia
Der forefindes umiddelbart ingen omtale af mødet på de to store nyhedssites Astroawani og Malaysiakini.
Mauretanien
Stats-nyhedsbureaet Ami fremhæver på en rimeligt prominent position blandt andet, at OIC vil anmode medlemsstaterne om "at overveje de politiske, økonomiske og kulturelle foranstaltninger, de finder passende over for stater, der fornærmer den hellige Koran og islamiske symboler."
Oman
De to store landsdækkende, engelsksprogede medier Oman Daily og Oman Observer har ikke nogen omtale af mødet eller resolutionen. Mens avisen Muscat Daily den 31. juli har udgivet et AFP-telegram om nye afbrændinger af Koranen i Stockholm.
Pakistan
Hos landets største avis, Jang, skal man langt ned af nyhedssiden for at finde en meget kort artikel på urdu om mødet i OIC. Heri fordømmer landets udenrigsminister Bilawal Bhutto Zardar "på det kraftigste handlingerne med religiøst had."
På avisudgiverens engelsksprogede pendant, The News, uddyber udenrigsministeren, at han forud for mødet i OIC modtog et opkald fra Lars Løkke Rasmussen:
- Samtidig med at (Bilawal Bhutto Zardar, red) anerkender, at "den danske regering rækker ud til den muslimske verden og fordømmer disse afskyelige handlinger," understregede han behovet for at standse islamofobiske handlinger, der skader følelserne hos muslimer over hele verden, skriver mediet.
Palæstinensiske Selvstyre
Palæstinensiske Selvstyres medier er godt fyldt med konflikten mellem selvstyret og Israel, og de to store medier Palestinechronicle og AlAyyam.ps omtaler ikke mødet i OIC. Men på alwatanvoice kan man læse, at udenrigsminister Riyad Al-Maliki fordømmer koranafbrændinger i Danmark og Sverige og takker Saudi-Arabien for at tage initiativ til det ekstraordinære møde i OIC.
Ministeren slutter imidlertid af med at sende en bredside til Israel:
- Det farligste er det daglige angreb på helligheden af den velsignede Al-Aqsa-moske og dens vanhelligelse fra kolonialisterne.
En hændelse, som OIC tidligere på måneden også har fordømt.
Saudi-Arabien
Landet tog initiativ til det ekstraordinære udenrigsministermøde i OIC, og historien topper også flere nyhedssites i landet. Engelsksprogede Arab News har historien helt i toppen, hvor den saudiske udenrigsminster Prins Faisal bin Farhan gentog "kongerigets stærke fordømmelse af koran-vanhellige hændelser og understregede, at disse provokerende handlinger ikke kunne accepteres under nogen omstændigheder."
I den store avis Saudi Gazette siger udenrigsministeren videre, at "ytringsfrihed skal betragtes som en moralsk værdi, der fremmer respekt og sameksistens blandt folk, og ikke et redskab til at sprede had."
Sudan
På de store sudanesiske medier Sudantribune, suna-sd.net og alrakoba er der umiddelbart ingen omtale af historien.
Tadsjikistan
Heller ikke i medier fra Tadsjikistan var historie umiddelbart at fined. DR Nyheder har besøgt Jumhuriyat.tj, Asiaplustj.info, cccp.tj og farazh.tj.
Tyrkiet
Flere af Tyrkiets nyhedsmedier har omtale af gårsdagens møde. Blandt andre det regeringstro medie Hurriyet har efter mødet fundet vej til en lederartikel fra dagbladet Politiken, som de kalder for "skandaløs"
- Danmark planlægger at forbyde afbrænding af Koranen og lignende handlinger, der har fundet sted i skandinaviske lande i de seneste uger, hvilket har forårsaget omfattende protester i lande med muslimsk flertal. Da regeringen tog affære efter de provokerende aktioner i Danmark, kom der et skandaløst forslag i landets presse.
- Den danske avis Politiken var imod det mulige forbud og sagde, at 'afbrænding af Koranen ikke bør forbydes', skriver det tyrkiske medie i en artikel, der er at finde på mediets forside.
Artiklen forsætter med at referere en danske mediers dækning af forslaget fra regeringen om at forbyde koranafbrændinger foran udenlandske ambassader.
Uganda
I følgende medier i landet Monitor.co.ug og newvision.co.ug var der i skrivende stund ingen omtale af møde, resolution eller afbrændinger.
Usbekistan
Yemen
I de regeringsejede houthi-affilierede online medier althawrah.ye og almasirahnews var historien umiddelbart ikke til at finde.