Flere migrantbørn under 14 år rejser uden forældre til Italien

Alene i januar i år steg antallet af uledsagede flygtningebørn i Italien med 24 procent.

En politimand taler med migrantbørn i havnebyen Augusta på Sicilien sidste år. Selvom de fleste er drenge på 15-17 år, er gruppen af yngre børn vokset, vurderer Red Barnet i Italien. (Foto: © Antonio Parrinello, Scanpix)

Italien modtager markant flere migrantbørn, der rejser uden deres forældre. Samtidig vokser gruppen af yngre børn under 14 år.

Det oplyser Red barnet i Italien til DR Nyheder.

- Ofte er de helt ned til 10, 11 og 12 år. Jeg husker især fire brødre, jeg tog imod for nogle måneder siden. Den ældste var 14 år, og den yngste var to år. De ledte efter deres mor i Italien, fortæller Giovanna Di Benedetto, der er talsperson for Red Barnet i Italien.

Få hele historien i 3 nøgletal i videoen her:

Den største gruppe af uledsagede børn er stadig de 15-17-årige drenge. Men så sent som i weekenden tog Giovanna Di Benedetto imod en gruppe yngre børn i havnebyen Augusta på Sicilien.

- I fredags ankom 80 uledsagede børn. Af dem var ti børn under 14 år, fortæller hun.

I årets første to måneder er antallet af uledsagede mindreårige oppe på knap 1.700 i Italien, viser tal fra det italienske indenrigsministerium.

"De usynlige" børn

Sidste år slog ellers rekord med samlet set flere end 25.000 uledsagede mindreårige, der ankom til Italien. Der var tale om mere end en fordobling i forhold til året før.

- Omkring 6.000 af de børn, der ankom sidste år, er særligt sårbare. Det er børn i transit, der er fuldt opsat på at rejse til Nordeuropa. De går under jorden i Italien, og det er dem, som vi kalder "de usynlige" børn, siger en anden af Red Barnets talspersoner, Michele Prosperi i Rom.

De mindreårige forsøger at finde de rette smuglere og at tjene penge til den videre rejse. Ofte ender de med at arbejde illegalt blandt andet ved at prostituere sig eller ved at sælge narkotika.

- Grænsen i Norditalien bliver stadigt sværere at krydse. Og dermed bliver det også dyrere at betale en smugler. I øjeblikket har mange af de børn, vi møder i Milano og Rom, allerede prøvet to, tre eller fire gange at krydse grænsen uden held, fortæller Michele Prosperi.

EU vil bremse migrantstrøm

EU's ledere godkendte i februar en 10-punkts-plan, som skal bremse migrantstrømmen fra Libyen til Italien.

Planen går især ud på at styrke Libyens kystvagt og grænsebevogtning. På den måde ønsker EU's ledere at slå hårdt ned på menneskesmuglerne og ødelægge deres forretningsmodel.

Indtil videre slår 2017 rekord i antallet af migranter og flygtninge, der er kommet til Italien. Knap 16.000 er ankommet ad søvejen, og det er en stigning på 74 procent i forhold til samme periode sidste år.