Flere millioner tons vand bragede pludselig gennem Derna og rev tusinder af folk med sig: 'Havet sender konstant snesevis af lig ind'

Tusinder savnes fortsat, efter voldsomt vejr fik to dæmninger til at kollapse og sende enorme mængder vand ned mod forsvarsløs libysk kystby.

En voldsom storm ramte i søndags den østlige del af Libyen.

Det fik indbyggere i Derna til at frygte, at ødelæggende bølger fra havet kunne ramme kystbyen.

Men de kiggede den forkerte vej.

For da enorme vandmasser sent søndag bragede gennem byen og skyllede tusinder af mennesker i døden, kom vandet fra landsiden.

Satellitbilleder fra Planet Labs PBC fra før og efter katastrofen giver en idé om katastrofens omfang:

Dæmninger kollapsede

I sidste uge ramte stormen Daniel Grækenland, Tyrkiet og Bulgarien, inden den bevægede sig over Middelhavet med retning mod Libyen.

Søndag gik stormen i land i det nordafrikanske land og førte til oversvømmelser i en række byer i det nordøstlige Libyen.

I flere af de berørte områder faldt der mere regn på et enkelt døgn, end der normalt gør på et helt år.

Herunder i kystbyen Derna, hvor indbyggerne havde øjnene rettet mod havet, fortæller en af byens beboere. Men det skulle vise sig, at faren kom fra landsiden. Nærmere bestemt to dæmninger bag Derna.

De store oversvømmelser fik nemlig først den ene og så den anden dæmning til at kollapse.

Det menes ifølge mediet Al-Jazeera at have sendt 30 millioner kubikmeter vand ned mod Derna og byens 100.000 indbyggere. Det svarer til omkring 12.000 olympiske svømmebassiner.

  • Store dele af byen blev på kort tid revet væk og sendt ud til havs. (Foto: © Jamal Alkomaty, Associated Press)
  • Flere biler er blevet skyllet ned mod havet. (Foto: © Esam Omran Al-Fetori, Ritzau Scanpix)
  • De seneste dage er utallige mennesker blevet lagt i massegrave. (Foto: © AYMAN AL-SAHILI, Ritzau Scanpix)
1 / 3

Floden Wadi Derna løber fra det bjergrige opland og ned gennem midten af Derna på vej mod havet. Ifølge Ahmed Madroud, Dernas næstborgmester, betyder byens opbygning, at det meste af Dernas befolkning var i de enorme vandmassers bane på vej mod havet.

De blev ramt af, hvad der mindede om en flodbølge, fortæller en af byens indbyggere til mediet Libya Almasar TV.

- Flodbølgen var 12 meter høj. Det er lige så højt som en bygning. Folk troede, at flodbølgen ville komme fra havet, ikke fra dæmningen.

Tusinder omkommet

I skrivende stund er der fortsat stor usikkerhed omkring dødstallene i Derna og resten af de berørte områder i Libyen.

Tidligere i dag lød meldingen fra den lokale minister Hichem Abu Chkiouat, der er medlem af Dernas krisekomité, at man har fundet 5.300 lig, og at tallet kan blive fordoblet. På tværs af det østlige Libyen meldes over 6.000 omkommet, siger lokale embedsmænd ifølge Al-Jazeera.

- Havet sender konstant snesevis af lig ind, siger Hichem Abu Chkiouat ifølge Ritzau.

Han fortalte i går Reuters, at en stor del af byen er blevet fuldstændig udslettet.

- Det er helt katastrofalt. Der er lig overalt – i havet, i dale, under bygninger. Jeg overdriver ikke, når jeg siger, at en fjerdel af byen er forsvundet.

En af de overlevende i Derna fortæller, han har mistet 11 familiemedlemmer:

Foruden de tusinder af omkomne så estimerer FN, at mindst 30.000 mennesker er blevet gjort hjemløse i Derna.

Konflikt besværliggør redningsarbejdet

De første par dage efter katastrofen stod kystbyen i høj grad alene med oprydnings- og redningsarbejdet.

Det betød, at folk måtte bruge deres bare hænder til at forsøge at grave folk fri af ruinerne, siger Claudia Gazzini, senioranalytiker hos International Crisis Group, til nyhedsbureuaet AP.

Den manglende hjælp skyldtes først og fremmest logistik, fordi flere veje til byen er blevet ødelagt, fortæller hun. Men Libyens politiske situation har også været med til at gøre situationen værre, påpeger BBC.

Landet har nemlig to stridende regeringer, og da stormen Daniel nærmede sig, annoncerede de to regeringer forskellige sikkerhedsforanstaltninger. Og siden katastrofen har flere lande ifølge BBC oplevet udfordringer med at skulle forhandle hjælp på plads med de to forskellige regeringer.

  • I dag kom udenlandske redningsfolk i aktion i Derma. På billedet ses egyptiske reddere i gang med at flytte et lig, (Foto: © AHMED ELUMAMI, Ritzau Scanpix)
  • Redningsfolk og ansatte hos organisationen Røde Halvmåne leder efter omkomne ved havet. (Foto: © Esam Omran Al-Fetori, Ritzau Scanpix)
1 / 2

Striden mellem regeringerne, der gennem årene har ført til blodige kamphandlinger, har dog ikke forhindret den FN-støttede regering i den vestlige del af landet i at sende et fly med ligposer og flere end 80 læger og reddere til den østlige del af landet.

Ifølge Claudia Gazzini besværliggøres situationen af et manglende beredskab i det østlige Libyen.

- Myndighederne på jorden i det østlige Libyen har få ressourcer, er ikke organiseret nok og har ikke nogle hold at sende til Derna, siger senioranalytikeren.