Nordkoreanske afhoppere, som ikke har kunnet forlige sig med livet i Sydkorea, forsøger i stigende antal at komme videre til europæiske lande.
Sydkoreanske aviser har rapporteret om flere sager, hvor kriminelle menneskesmuglere har lokket store summer ud af disse ulykkelige mennesker.
"Der er en tendens til, at strømmen til Europa vil øges i fremtiden", skriver den italienske Nordkorea-forsker Gianluca Spezza, som er kandidatstuderende på Turku Universitet i Finland og samtidig medredaktør af den velinformerede internetside NK News, i et email-interview med nyhedssitet "Tæt på Fjernøsten".
(Hele email-interviewet kan læses her - på engelsk.)
Kolde fødder
Ifølge den sydkoreanske avis JoongAng Daily har politiet I Sydkorea afsløret et kriminelt netværk, som smuglede afhoppere videre til lande som Belgien og Storbritannien og hjalp dem med at søge om asyl der - uden at fortælle at de havde boet i Sydkorea i mellemtiden.
En ung kvinde, som var smuglet til Belgien i foråret sidste år, har fået kolde fødder og er vendt tilbage til Sydkorea, hvor hun er blevet tilbageholdt. Interpol søger nu efter de tre andre nordkoreanere, som hun kom til Europa sammen med. Hun har fortalt det sydkoreanske politi, at hun mødte 20 unge landsmænd i Belgien i samme situation.
Antallet af nordkoreanere, som har søgt om asyl i Belgien, er steget dramatisk fra 16 i 2010 til 83 i 2012, oplyser den sydkoreanske avis.
I den store sammenhæng er det ikke ret mange menneskeskæbner, det handler om. Men "tendensen antyder, at flere nordkoreanere vil vælge alternative steder i fremtiden, hvilket selvfølgelig ikke vil gøre deres problemer med at tilpasse sig mindre fra den ene dag til den anden", skriver Gianluca Spezza.
Mange afhoppere fra Nordkorea har svært ved at blive integreret i Sydkorea, og i deres frustration er de et let bytte for gangstere, som lokker dem til at flygte videre til fjerne lande - selv til det fjerne Europa.
Omverdenen er ond og farlig
Gianluga Spezza peger på en lang række årsager til, at der næpe nogensinde bliver tale om nogen folkevandring. Den enorme afstand, mangel på viden om Europa, omkostningerne ved rejsen, sprogbarrieren - og det faktum at nordkoreanerne siden barndommen har lært, at omverdenen er "et ondt og farligt sted".
Den primære årsag til, at mange af de unge afhoppere, hvoraf et flertal er kvinder, prøver at flygte videre, er, at de har lidt for mange nederlag i Sydkorea.
"Syden er et meget konkurrencepræget sted, der er en forskel i indstilling, sprog og arbejdsvaner", fortæller Gianluca Spezza.
Og der er "tunge psykologiske problemer for nordkoreanske afhoppere, som er gået gennem hårde tider i Nordkorea og under deres flugt". De er blevet "solgt, gjort til slaver, anholdt, udvist og slået", og "mange af dem har måttet tage brutale beslutninger om at efterlade deres familier".
"Det er klart, at en enkel velkomstpakke med økonomisk støtte og nogle få måneders optræning til et nyt liv ikke kan skabe bro over denne afgrund. Det hjælper, men det er virkelig ikke nok", skriver han.
Skruppelløse gangstere
Her kommer de skruppelløse sydkoreanske gangstere ind i billedet. De lokker de ulykkelige unge til at tage lån i sydkoreanske banker, som de aldrig har tænkt sg at betale tilbage, og derpå tager de sig godt betalt for at hjælpe dem til Europa med falske papirer. Derefter efterlader de i mange tilfælde deres ofre uden støtte og opbakning i et endnu mere fremmed land.
Denne trafik har faktisk fundet sted i ti år, og "indtil for nylig synes deres foretrukne mål i Europa at have været Storbritannien", fortæller Gianluca Spezza.
Det ulykkelige er, at de ofte lider samme skæbne i Europa, som de har lidt i Sydkorea.
"De savner deres familier, de kæmper med sproget, de slås med at finde en plads i de europæiske samfund, som er alt for nye for dem, alt for hurtige, og meget mere konkurrenceprægede, end de var vant til i Nordkorea", fortæller Gianluca Spezza til "Tæt på Fjernøsten".
Dialog med regimet
Han påpeger, at det er begrænset, hvad de europæiske lande kan gøre for at hjælpe de unge afhoppere, når de bliver opdaget.
"Hvis de anerkender dem som asylsøgere, betyder det, at deres hjemland Nordkorea opfattes som et land, hvor menneskerettighederne undertrykkes - og det vil Nordkoreas regime ikke bryde sig om", forklarer han.
Det vil kunne underminere de europæiske regeringers politik, som ellers går ud på meget forsigtigt at skabe dialog og samarbejde med Nordkorea og inddrage det lukkede land i verdenssamfundet.
De slår aldrig rod
"Nogle EU-lande vil kunne gøre gode ting for dem, men de må være forberedt på at bruge betydelige beløb, hvis antallet af flygtninge stiger. Jeg tror, at de skandinaviske lande og landene i Nordeuropa med deres tradition for multikulturalisme, velfærd og offentlig udannelse og sundhedspleje vil være et meget godt miljø for grupper af nordkoreanske flygtninge til at starte et nyt liv i", skriver Gianluca Spezza.
Ellers er der stor risiko for, at de rodløst vil flyde videre ud i verden.
- Nogle afhoppere slår aldrig rod noget sted, som en koreansk menneskesmugler siger til den sydkoreanske avis JoongAng Daily. De bliver ved med at vandre fra land til land. Sydkorea, USA og Europa. De flyder i bogstaveligste forstand væk.