Flere og flere flygter fra kampene i Congo

Kampene i Congo får nu flere og flere til at flygte helt til det sydlige Afrika

En kvinde fra Mozambique sidder i en flygtningelejr i Malawi. Mange flygtninge kommer også fra Congo og Burundi i Centralafrika, hvor der er kampe og etniske uroligheder. (Foto: Eldson Chagara © Scanpix)

Kampe, etniske uroligheder og overgreb på civilbefolkningen i flere centralafrikanske lande får nu flere og flere til at flygte - ikke kun til nabolandene, men helt ned til det sydlige Afrika.

Efter to måneder til fods fra det østlige Congo er familien Kalunda nu endelig i sikkerhed - de er nået frem til en flygtningelejr i Malawi mange hundrede kilometer væk.

-Vi flygtede fra Congo på grund af krigen, drabene, volden og de mange voldtægter af kvinder, siger Musenga Kalunda.

Hårdt ramt af tørke

Malawi er et af verdens fattigste lande. Og lige nu er Malawi meget hårdt ramt af tørken og fødevarekrisen i det sydlige Afrika - den værste i over ti år.

Men selv om forholdene i lejren er elendige, og selv om flygtningene kun lige kan overleve med de små madrationer, de får, er Musenga Kalunda lettet:

-Det gør ingen forskel, om Malawi er et rigt eller et fattigt land. Jeg ønsker kun fred, siger han.

Lejren i Malawi huser næsten 24.000 flygtninge - langt de fleste fra Congo eller fra Burundi.

Flygtningene fra Congo sover lige nu sammen med andre familier i en stor bygning, indtil de kan bygge deres eget hus af ler.

Beklager sig ikke

Der er ingen elektricitet i lejren og heller ikke noget rindende vand. Men Kalunda-familien beklager sig ikke:

Siden vi kom hertil, er jeg begyndt at glemme alle rædslerne fra mit hjemland. Her er vi langt fra krigen i Congo, siger Musenga Kalunda.

Flere FN-organisationer har advaret om, at de bliver nødt til at skære ned på de i forvejen sparsomme madrationer til flygtningene i Malawi, hvis ikke donor-landene snart giver flere penge til hjælpearbejdet.