Flere palæstinensere meldes dræbt og såret under protester

Protesterne ved grænsen til Gaza markerer årsdagen for israelske styrkers drab på seks palæstinensere i 1976.

Siden i morges har flere tusinder af palæstinensere protesteret ved grænsen mellem Gazastriben og Israel.

Under protesterne har der været sammenstød med israelske sikkerhedstyrker, og mindst 12 palæstinensere er blevet dræbt og omkring 1.200 såret af skud, tåregas og gummikugler, oplyser sundhedsministeriet i Gaza ifølge Jerusalem Post.

Størstedelen af de dræbte er mænd i alderen 18-30 år, skriver mediet.

Dagens protester er planlagt og er en del af en seks uger lang protest kaldet "The Great March of Return".

Protesterne begynder netop i dag for at mindes seks palæstinensiske demonstranter, der blev dræbt af israelske sikkerhedsstyrker under demonstrationer tilbage i 1976, hvor de protesterede mod Israels inddragelse af land.

Det er planen, at protesterne slutter den 15. maj. Det er en dag, som palæstinenserne kalder Nakba (katastrofe), og som markerer fordrivelsen af flere hundrede tusinde palæstinensere under konflikten omkring oprettelsen af Israel i 1948.

100 israelske skarpskytter sat ind

Det israelske militær, IDF, meddeler på Twitter, at soldater "skyder mod hovedaktører" og "benytter midler til spredning" af demonstranterne, der laver optøjer og "ruller med brændende dæk og kaster sten mod sikkerhedshegnet og israelske soldater".

Ifølge militæret deltager omkring 17.000 palæstinensere på fem lokationer langs Gazastriben.

https://twitter.com/IDFSpokesperson/status/979676675435892736?ref_src=twsrc%5Etfw

Det israelske militær har forberedt sig på dagens protester. I onsdags meddelte Israels militærchef, at flere end 100 skarpskytter er blevet sat ind ved grænsen til Gaza forud for de planlagte demonstrationer.

Tidligere på dagen blev en palæstinensisk landmand dræbt og en anden person såret, da de blev ramt af projektiler fra en israelsk kampvogn. Det oplyste en talsmand for sundhedsministeriet i Gaza, ifølge Reuters.

Den 27-årige landmand blev dræbt nær byen Khan Younis på Gazastriben. Ifølge lokale kilder var manden i færd med at høste, da han blev dræbt.

En talsmand for det israelske militær bekræfter hændelsen, men har en anden udlægning af forløbet, skriver Reuters. De to palæstinensere skulle have nærmet sig sikkerhedshegnet og opført sig mistænkeligt, hvilket fik kampvognen til at skyde mod dem.

  • Israelske styrker sender tåregas mod palæstinensere. REUTERS/Amir Cohen (Foto: © AMIR COHEN, Scanpix)
  • En såret palæstinenser bæres væk under demonstrationerne. REUTERS/Mohammed Salem (Foto: © MOHAMMED SALEM, Scanpix)
  • Protesterne markerer årsdagen for israelske styrkers drab på seks palæstinensere i 1976. (Foto: © Mohammed Abed, Scanpix)
  • Kvinder vejer med det palæstinensiske flag under demonstrationerne ved grænsen mellem Gaza og Israel. (Foto: © Mohammed Abed, Scanpix)
  • Palæstinensere rammes af tåregas fra det israelske militær. REUTERS/Amir Cohen (Foto: © AMIR COHEN, Scanpix)
1 / 5