Flere personer anholdt efter flystyrt i Iran

En særlig ekspertdomstol skal undersøge styrtet, der kostede 176 personer livet.

Alle ansvarlige for nedskydningen af det ukrainske fly skal straffes, sagde Irans præsident, Hassan Rohani, i dag. (Foto: - © Scanpix)

Iran har anholdt flere personer for deres rolle i flystyrtet nær Teheran i sidste uge. Det oplyser Gholamhossein Esmaili, en talsmand for Irans retsvæsen ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Der er ingen oplysninger om hvem, der er anholdt, eller hvad deres rolle har været i forbindelse med ulykken.

Irans præsident, Hassan Rohani, siger i dag, at flere skyldige må være ansvarlige for at flyet blev skudt ned af et iransk missil.

- Et individ kan ikke være den eneste ansvarlige i denne sag, siger han i en tale på tv og tilføjer, at de ansvarlige skal straffes.

Ansvarlige skal for særlig domstol

Rouhani oplyste samtidig, at der skal oprettes en særlig domstol med eksperter til at undersøge omstændighederne bag nedskydningen af passagerflyet, der styrtede ned onsdag morgen i sidste uge.

- Dette er ikke en almindelig sag. Hele verden vil holde øje med denne domstol, siger Rouhani ifølge iransk tv.

Præsidenten kalder ulykken en "smertefuld og utilgivelig fejltagelse."

Iran benægtede først hårdnakket, at flyet styrtede på grund af et iransk missil, selvom efterretninger i flere lande pegede på, at det netop var årsagen til tragedien. I stedet var forklaringen fra Iran, at flyet havde en motorfejl.

Flyet af typen Boeing 737-800 fra Ukraine International Airlines lettede fra Imam Khomeini Internationale Lufthavn uden for Teheran tidlig onsdag morgen den 8. januar 2020. Efter kort tid blev det ramt af et missil, hvor efter det styrtede til jorden.

Først lørdag indrømmede den iranske præstestyre fejlen.

Iransk stats-tv lørdag 11. januar:

Ansvaret for ulykken ligger hos Iran, indrømmer Rouhani.

- Den iranske regering er ansvarlig over for både iranere og internationale passagerer, der døde i flystyrtet, siger præsidenten i dag.

Demonstranter har de seneste dage været på gaden i Iran i protest over nedskydningen af flyet og regeringens efterfølgende håndtering af sagen.

Alle 176 personer ombord omkom. Ni besætningsmedlemmer og 167 passagerer. Heraf var 15 børn. Passagererne kom fra syv forskellige lande: Iran, Canada, Ukraine, Sverige, Sorbritannien, Tyskland og Afghanistan.

Flyets rute, da det blev skudt ned. (© dr)
Flyets rute, da det blev skudt ned.