Flere prominente krigsfanger er blevet frigivet i stor fangeudveksling mellem Rusland og Ukraine

Knap 300 fanger er blevet frigivet – heriblandt fanger fra Azovstal-værket i Mariupol.

Mykhailo Dianov er en af de soldater fra Azovstal-værket, der er blevet frigivet. Frigivelsen fandt sted i Tjernihiv-regionen. (© Ukrainske myndigheder via Ritzau Scanpix)

Rusland har frigivet 215 ukrainere, som blev taget til fange i byen Mariupol i det sydøstlige Ukraine tilbage i maj. Derimod har ukrainerne frigivet 55 fanger.

Blandt de frigivne fanger fra russisk side er enkelte militære ledere fra Azov-regimentet, der kæmpede mod de russiske styrker på Azovstal-værket i Mariupol. Det skriver Reuters på baggrund af udtalelser fra Andriy Yermak, der er stabschef for den ukrainske præsident, Volodymyr Zelenskyj.

Han fortæller til det britiske nyhedsbureau, at det blandt andre drejer sig om kommandører og næstkommandører for Azov-regimentet.

Som en del af aftalen er fem kommandører blevet sendt til Tyrkiet, hvor de er garanteret sikkerhed, indtil krigen er ovre.

En af de frigivne er Serhij Volyna. Han blev kendt, da han under russernes belejringen af Azovstal-værket lavede en video, hvor han bønfaldt om en redningsaktion.

Du kan se videoen, som Serhij Volyna optog tilbage i april:

Blandt de frigivne er også kaptajn Sviatoslav Palamar og oberstløjtnant Denys Prokopenko, skriver Reuters.

Ekspert: Russerne går glip af propagandascoop

Kenneth Øhlenschlæger Buhl, der er militærforsker på Forsvarsakademiet, betegner det som en lille overraskelse, at det er lykkedes ukrainerne at få frigivet fanger fra Azov-regimentet.

For i sidste måned fortalte russiskstøttede separatister i Ukraine, at krigsfangerne, som Rusland betegner som nazister, skulle for en domstol.

Denys Prokopenko, Sviatoslav Palamar og Denys Shleha er blandt dem, der var med over et videolink fra Tyrkiet. Billedet stammer fra de ukrainske myndigheder. (Foto: MINISTRY OF INTERNAL AFFAIRS OF © Ritzau Scanpix)

- Det ville have været et propagandascoop for russerne, hvis de kunne fremvise dem i en retssag, siger han og peger netop på, at regimentet beskyldes for at have neonazistiske forbindelser.

Ukrainerne på Azovstal-værket blev taget til fange af russiske soldater, efter de i flere uger havde belejret værket, hvor ukrainere havde forskanset sig ved Mariupols havn.

Ifølge de russiske myndigheder var der knap 1.000 ukrainske soldater på stålværket, der overgav sig. De blev taget til fange af Rusland og blev sidenhen transporteret dertil. Blandt dem var ifølge det russiske nyhedsbureau Tass også 100 udlændinge.

Ukraine har frigivet stor fisk

I forbindelse med fangeudvekslingen, der af både Reuters og New York Times betegnes som den største siden krigens start, har Ukraine også løsladt 55 fanger.

Blandt dem er den ukrainske forretningsmand og politiker Viktor Medvedchuk, som i øvrigt også er god ven af Vladimir Putin. Han ledede et nu forbudt prorussisk parti og blev arresteret for landsforræderi. Tilbage i maj foreslog han selv, at han blev fangeudvekslet med ukrainske soldater og civile fra Mariupol.

Viktor Medvedchuk blev fanget af ukrainerne, men er nu frigivet. (Foto: SERHII NUZHNENKO © Ritzau Scanpix)

Med frigivelsen af Viktor Medvedchuk har ukrainerne frigivet en af de helt store, lyder vurderingen fra Kenneth Øhlenschlæger Buhl.

- Det står helt klart, at ukrainerne nu har solgt en af de dyreste brikker, som de har haft siddende. Det har længe været vidst, at ukrainerne har været interesseret i at udveksle Viktor Medvedchuk, men også at de skulle have meget for ham, siger militærforskeren.

Ukrainerne: Vores helte er frie

For ukrainerne er fangeudvekslingen en sejr. Sådan lyder det fra den ukrainske præsidents stabschef.

- Præsident Volodymyr Zelenskyj gav en klar ordre til at få vores helte retur. Resultatet: Vores helte er frie, sagde Andriy Yermak onsdag.

- Vi udvekslede 200 af vores helte for Medvechuk, som allerede har givet alle de vidneudsagn, han kunne, siger den ukrainske præsidents stabschef ifølge New York Times.

Tidligere i går frigav russerne i øvrigt ti udenlandske soldater, som er blevet taget til fange i Ukraine. Det skete ifølge Reuters med hjælp fra Saudi-Arabiens kronprins, Mohammed bin Salman.

De saudi-arabiske myndigheder har frigivet denne video, hvor man kan se, de udenlandske frigivne fanger ankomme til Saudi-Arabien: