Flere store medier og virksomheders hjemmesider i knæ efter nedbrud i 'skyen'

Nedbruddet skyldes højst sandsynligt en fejl hos den amerikanske cloud-leverandør.

The New York Times var en blandt mange mediers hjemmesider, man ikke kunne komme ind på. (Foto: © Grafik, DR)

Error 503 Service Unavailable

Den besked fik man ved middagstid, hvis man forsøgte at gå ind på BBC, CNN, The New York Times og TV 2 og mange andres hjemmesider.

Også den britiske regerings hjemmeside var nede.

Ifølge Downdetector, der beretter om fejl hos hjemmesider, oplevede forskellige streamingtjenester som Spotify, Amazon og Hulu også problemer.

Nedbruddet skyldtes en fejl hos den amerikanske virksomhed Fastly, der leverer en såkaldt cloud-service. De skriver selv, at man nu har identificeret fejlen, og at den er ved at blive løst.

- Fastly er en af mange virksomheder, som lever af at udbyde det indhold, som andre har produceret. Det gør man for at kunne håndtere den belastning, der måtte komme, hvis alle gerne vil se en tv-udsendelse eller en nyhed på en given hjemmeside, siger Jens Monrad, der er trusselschef hos cybersikkerhedsvirksomheden Fireeye.

Ifølge Jens Monrad ved man endnu ikke, hvad der er årsagen til problemet hos Fastly.

TV 2 oplyser til DR, at deres nedbrud netop skyldtes problemer hos Fastly, men at TV2.dk nu igen skulle virke.

Også flere internationale hjemmesider heriblandt The New York Times er også oppe og køre igen her en lille times tid efter nedbruddet.

Kan skyldes mange ting

Fejlen hos Fastly kan både skyldes en menneskelig eller teknisk fejl, men det kan heller ikke afvises, at der er foregået noget kriminelt, siger Jens Monrad.

- Det, vi kalder overbelastningsangreb, er noget, vi har set igennem tiden. Men det kan også sagtens være en simpel teknisk fejl, hvor et system skulle opdateres. Det har vi også set før.

Når Fastly allerede har været ude og sige, at man har fundet og rettet fejlen, kunne det ifølge Jens Monrad tyde på, at det var en intern proces, der er gået galt.

- Men det er interessant at se, hvor afhængige vi er af relativt få centrale knudepunkter, siger han.

Heller ikke Tobias Liebetrau, der er postdoc ved Sciences Po i Paris og tidligere ansat ved Center for Militærstudier, Københavns Universitet, vurderer, at der er tale om for eksempel et hackerangreb.

Det er dog for tidligt at sige noget om, hvad der præcist var skyld i nedbruddet.

- Men det peger på den sårbarhed, der er, når man deponerer en masse services hos et andet firma, siger Tobias Liebetrau.