'Han beordrede mig: Tag dit tøj af, eller jeg skyder dig'

Ukrainske kvinder beretter om voldtægter begået af soldater. FN-chef kræver sagerne undersøgt.

BBC har talt med en kvinde cirka 70 kilometer uden for Kyiv. Hun fortæller, at hun blev voldtaget, og da hendes mand forsøgte at hjælpe, blev han skudt. Han døde to dage senere af sine kvæstelser. (© BBC)

Flere kvinder fortæller om overgreb under krigen i Ukraine.

New York Times, der i over en uge har befundet sig i Butja, nordvest for Kyiv, beskriver i en artikel, at en ukrainsk kvinde angiveligt blev holdt som sexslave i et kælderrum i byen. Hun blev fundet skudt i hovedet – kun iført en pels.

Da politiet undersøgte hende, fandt de brudte kondomemballager og et brugt kondom på husets førstesal, skriver den amerikanske avis.

En lille by længere vest for Kyiv har haft besøg af BBC. Her fortæller en kvinde, at hun 7. marts befandt sig hjemme sammen med sin mand, da en soldat, hun mener var tjetjener, dukkede op.

- Under tvang tog han mig hen til et nabohus. Han beordrede mig: "Tag dit tøj af, eller jeg skyder dig." Han blev ved med at true med at slå mig ihjel, hvis jeg ikke gjorde, hvad han sagde. Så begyndte han at voldtage mig, fortæller kvinden til BBC.

BBC kalder hende Anna. Hun ønsker ikke at få sit navn offentliggjort på grund af frygt for de russiske soldater.

Fire andre russiske soldater var vidner til voldtægten, men stoppede den angiveligt tjetjenske soldat. Da Anna vendte tilbage til sit hjem, fandt hun sin mand. Hun fortæller, at han forsøgte at løbe efter hende til nabohuset for at hjælpe, men at han blev skudt i maven. To dage senere døde han. BBC har set graven, der er i husets have.

Anna fortæller BBC, at hun har begravet sin mand i haven. (© BBC)

En lignende beretning har BBC fået længere nede ad gaden i samme by. Her blev en kvinde først voldtaget og derefter dræbt og begravet i husets have. BBC skriver, at politiet senere undersøgte liget, og at ofret blev fundet i graven uden tøj og med et dybt, langt snitsår ved halsen.

Krav om undersøgelse for krigsforbrydelser

Sagerne om overgreb, voldtægter og drab på kvinder er der flere af. Det fortæller Ukraines ombudsmand for menneskerettigheder, Lyudmyla Denisova, der er russiskfødt og politiker i Ukraine.

- Omkring 25 piger og kvinder mellem 14 og 24 er systematisk blevet voldtaget under besættelsen i kælderen i et hus i Butja. Ni af de kvinder er gravide.

- De russiske soldater sagde til dem, at de ville blive ved med at voldtage dem, indtil de (kvinderne, red.) ikke længere ville have seksuel kontakt med nogen mænd, for at forhindre dem i at føde flere ukrainske børn, siger Lyudmyla Denisova.

Voldtægter og overgreb har menneskerettighedsorganisationen Human Rights Watch allerede advaret om 4. april. Her beskrev de overgrebene som et brud på krigens love.

- Voldtægt, drab og andre voldelige handlinger mod civile i de russiske styrkers varetægt skal undersøges som krigsforbrydelser, lød det fra Hugh Williamson, Human Rights Watchs chef i Europa og Centralasien ifølge pressemeddelelsen.

Også FN's kvindekontors direktør, Sima Bahous, fortalte i går under et FN-møde om gentagne beretninger om voldtægter. Derfor kræver hun, at sagerne bliver undersøgt for at sikre retfærdighed.

Sima Bahous, direktør i FN, talte i går til FN, hvor hun advarede mod overgreb på kvinder og risiko for kvindehandel under krigen i Ukraine. (Foto: Brendan MCDermid © Ritzau Scanpix)

Eksempler på stofpåvirkede soldater

Voldtægtsforbrydelser som dem, vi hører fra Ukraine, er en af de ting, der næsten altid følger med i en krig. Det fortæller Steen Kjærgaard, der er militæranalytiker hos Forsvarsakademiet. Her forsker han blandt andet i krigens love.

- Intentionen fra den krigsførende part er at knække modstanderens kampvilje ved systematisk at gå efter kvinder, unge piger, men også drenge. Det kan også være et udtryk for en brutalitet, der kommer nedefra, og som foregår i enhederne selv, uden det egentlig er en bevidst strategi, siger han.

I øvrigt forklarer han, at soldaternes handlinger kan være præget af angst og en dehumanisering af deres modstandere. Men der er også eksempler på, at soldater er på forskellige former for narkotika, eller at der er opbygget en kultur, hvor der er prestige i at være mest voldelig.

Ukraines statsanklager, Iryna Venediktova, fortalte mandag til CNN, at de undersøger 5.800 sager om russiske krigsforbrydelser, og at der kommer flere til hver eneste dag.

Ifølge hende har de allerede identificeret 500 personer – heriblandt politikere, militært personel og propagandaagenter, som de mener er ansvarlige for overgrebene.

Rusland har flere gange afvist at stå bag overgrebcivile og har kaldt det provokationer fra radikale ukrainere.