Flertal beder vicepræsidenten om at afsætte Trump - Men Mike Pence afviser

Et flertal i Repræsentanternes Hus vil afsætte Trump. Imens står Trump fast og insisterer på, at det 25. forfatningstillæg ikke udgør en trussel for ham.

En demonstrant foran den stærkt bevogtede kongresbygning vil have Trump afsat. Det vil 223 medlemmer af Repræsentanternes Hus også. (Foto: ERIN SCOTT © Scanpix)

Som forventet har et flertal i Repræsentanternes Hus her til morgen stemt for en resolution, der opfordrer vicepræsident Mike Pence til at gøre brug af det 25. forfatningstillæg for at fjerne præsident Trump fra posten.

Det skete tidligt i morges dansk tid med stemmerne 223 for og 205 imod, hvor kun en enkelt republikaner, Adam Kinzinger, stemte for den ikke-bindende resolution.

Men skal det 25. forfatningstillæg føres ud i verden, kræver det medvirken fra vicepræsident Mike Pence, der i nat har afvist dette. Pence mener nemlig, at det ikke "er i nationens interesse eller i tråd med forfatningen".

I et brev til den demokratiske formand for Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, skriver Pence, at det vil skabe "en frygtelig præcedens", hvis han aktiverer det særlige forfatningstillæg og får Trump afsat før tid.

- Jeg mener ikke, at sådan et skridt er i vores nations interesse eller i overensstemmelse med vores forfatning, skriver Pence i brevet, hvor han lægger vægt på, at han "ikke giver efter for politisk pres" og opfordrer Nancy Pelosi og alle andre kongresmedlemmer til "at undgå handlinger, der skaber yderligere splittelse" og bringe sindene mere i kog.

- Hjælp os med at sænke temperaturen og forene vores land, mens vi forbereder at få indsat Joe Biden som USA's næste præsident, skriver vicepræsidenten.

Vicepræsidentens afvisning ser dog ikke ud til at være enden på dramaet.

Demokraterne har nemlig varslet, at de vil gå videre med en rigsretssag mod Trump, hvis Pence ikke gør brug af det 25. forfatningstillæg.

Trump: Ingen risiko for mig

I aftes viste Trump sig offentligt for første gang, siden angrebet på Kongressen i sidste uge. Og han var ikke i tvivl.

- Det 25. forfatningstillæg er ingen risiko for mig, men det vil hjemsøge Joe Biden og Biden-administrationen, sagde Trump, der tilføjede:

- Som man siger, skal man være forsigtig med, hvad man ønsker sig.

Præsidenten var i Alamo i Texas for at inspicere et af sine største valgløfter: Muren på grænsen til Mexico.

Donald Trump ved grænsemuren i Texas. (Foto: Alex Brandon)

Men efter bare få bemærkninger om muren rettede Trump fokus mod de konsekvenser, som angrebet på Kongressen har fået. Heriblandt lukningen af hans Twitter-konto og de igangværende forsøg på at få ham afsat før tid.

- Ytringsfriheden er under angreb som aldrig før, lød det fra præsidenten, der understregede, at det var "horder, der stormede regeringsbygningen".

- Det er tid til fred og ro. Respekten for politiet er fundamentet for MAGA-agendaen, sagde Trump.

'Helt aldeles passende tale'

Med bare en uge tilbage som USA’s præsident var der fuldt fokus på, hvad Donald Trump ville sige til ikke bare sidste uges angreb på Kongressen, men også den rigsretsproces, Demokraterne har indledt.

Tidligere på dagen gjorde Trump det klart, at han ikke mener at have opildnet til uro med den tale, han holdt umiddelbart inden, angrebet fandt sted i Washington D.C.

Sådan sagde Trump, da han tog afsted til Texas i går:

- Hvis du har læst min tale, og det har mange gjort, har jeg set i både aviser, i medierne og i tv, så er den blevet analyseret, og folk mener, at det, jeg sagde, var fuldstændig passende. Alle mener, at den var helt aldeles passende, lød det fra Trump, da han forlod hovedstaden for at tage til Texas.

Trump langede samtidig ud efter det, han kaldte "big tech", efter han i sidste uge fik lukket både sin twitterkonto og dermed kontakten til sine 80 millioner følgere.

- Der er altid et modtræk, når de gør det. Jeg har aldrig set så meget vrede, som jeg ser nu, og det er en frygtelig ting. Og man skal altid undgå vold. Vi har kolossal støtte. Vi har støtte, som folk formentlig aldrig har set før, sagde Trump.

I nat oplyste Youtube, at platformen nu også lægger Trump på is i syv dage for brud på mediets retningslinjer. Samtidig er der lukket for kommentarer på Trumps kanaler på grund af "de fortsatte bekymringer om vold".

Angrebet på Kongressen i onsdags bliver efterforsket af både forbundspolitiet, FBI og justitsministeriet.

Ifølge anklagemyndigheden i Washington D.C. er der nu oprettet mindst sager på 170 personer, som menes at have begået kriminalitet i forbindelse med angrebet.

Mindst 70 er tiltalt, og antallet forventes at vokse til hundredvis.

Personerne er tiltalt for alt fra ulovlig indtrængen til tyveri af digitale enheder, overfald på tjenestemænd, tyveri af enheder med potentielt nationale sikkerhedsoplysninger samt medvirken til manddrab.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter