Flertal i retsudvalget blåstempler Kavanaugh til posten som højesteretsdommer

Nu er det op til Senatet i USA at bestemme, om Brett Kavanaugh skal være ny højesteretsdommer.

Brett Kavanaugh afviser beskyldningerne om, at han skulle have begået seksuelle overgreb mod tre kvinder (Foto: WIN MCNAMEE © Scanpix)

Den omstridte dommer Brett Kavanaugh, der er blevet beskyldt for at have begået seksuelle overgreb mod tre kvinder, er et skridt nærmere posten som højesteretsdommer i den amerikanske højesteret.

Et flertal i det amerikanske senats retsudvalg har nemlig stemt ja til, at advokaten, som afviser alle beskyldningerne, kan indstilles til posten.

De 11 republikanske medlemmer af udvalget stemte ja, mens de 10 demokratiske medlemmer stemte nej.

Retsudvalgets afstemning er dog kun vejledende, og derfor er det nu op til alle Senatets medlemmer endeligt at afgøre, om Brett Kavanaugh kan blive udpeget til den magtfulde post som højesteretsdommer.

Det er den republikanske præsident, Donald Trump, der har nomineret Brett Kavanaugh til posten, og republikanerne sidder på 51 af Senatets i alt 100 pladser, mens demokraterne sidder på de resterende 49.

Det er endnu uvist, hvornår denne afgørende afstemning finder sted. Det er op til den republikanske leder i Senatet, Mitch McConnell, at afgøre, hvornår afstemningen skal finde sted.

Afviser beskyldninger

Afstemningen i retsudvalget kommer efter gårsdagens meget omtalte høring i Senatets retsudvalg af Christine Blasey Ford og Brett Kavanaugh selv.

Christine Blasey Ford påstår, at den i dag 53-årige Brett Kavanaugh forgreb sig på hende under en sommerfest i 1982.

- Jeg troede, at han (Brett Kavanaugh, red.) ville voldtage mig. Jeg forsøgte at råbe på hjælp, og det fik Brett til at sætte sin hånd for min mund. Det var det, jeg fandt mest uhyggeligt. Jeg havde svært ved at trække vejret, og jeg troede, at han ved et uheld ville ende med at slå mig ihjel, sagde hun i går under høringen, der foregik under ed.

Det afviste Brett Kavanaugh efterfølgende, da han blev hørt af retsudvalgets 21 medlemmer.

- De seneste dage er flere falske anklager blevet fremlagt. Der har været et hysteri for at komme op med noget - et eller andet - lige meget hvor langt ude, der kan blokere for at vælge mig som højesteretsdommer, sagde Brett Kavanaugh og betegnede det som ”ubegrundede sidste-minuts-anklager og intet andet”.

- Groteske og oplagte karaktermord som disse vil afholde kompetente og gode mennesker af alle politiske overbevisninger fra at arbejde for vores land, sagde han.

Trump fastholder støtte

Den Trump-kritiske, republikanske senator Jeff Flake, som ellers har bakket op om Christine Blasey Ford, meddelte tidligere i dag, at han trods sin opbakning ville stemme for Brett Kavanaugh som højesteretsdommer.

Det mødte opbakning fra de andre republikanske senatorer, som efterfølgende takkede ham.

Men han fik dog ifølge avisen The New York Times de ledende republikanere i Senatet med på at udskyde den næste afstemning i op til en uge, så FBI kan få tid til at komme til bunds i beskyldningerne mod Brett Kavanaugh.

- Vores land er ved at blive splittet fra hinanden, og vi skal sikre os, at sagen bliver håndteret med rettidig omhu, sagde han og fortsatte:

- Jeg tror, vi kan få en kort pause og sikre, at FBI kan undersøge sagen, sagde han.

Den amerikanske præsident, Donald Trump, sagde efterfølgende til pressen, at han "på ingen måde" vil genoverveje sin støtte til Brett Kavanaugh.

Men han understregede, at Christine Blasey Fords tale i går "var meget overbevisende".

- Men omvendt mener jeg også, at Bretts vidneforklaring virkelig var noget, som jeg aldrig har set før. Den var utrolig, og det var et utroligt øjeblik i vores lands historie, sagde præsidenten.

Han understregede også, at senatorerne bør gøre, "hvad de mener, er nødvendigt" i forhold til den afgørende afstemning.

SAGEN KORT

  • I alt tre kvinder har offentligt anklaget den 53-årige Brett Kavanaugh, der er præsident Donald Trumps bud på en ny højesteretdommer, for seksuelle overgreb.

  • Den 4. september blev høringerne af højesteretdommerkandidaten i Senatet indledt.

  • Midt i september trådte en kvinde frem i den amerikanske avis Washington Post og anklagede Brett Kavanaugh for at have udsat hende for et voldstægtsforsøg. Kvinden er den i dag 51-årige pskyologiprofessor Christine Blasey Ford, der gik i gymnasiet med Brett Kavanaugh. Brett Kavanaugh har kategorisk afvist anklagen.

  • En uge efter at Christine Ford anklagede Brett Kavanaugh for voldtægtsforsøg, trådte endnu en kvinde frem i magasinet i The New Yorker. Kvinden hedder Deborah Ramirez og fortalte avisen, at Kavanaugh under en universitetsfest pressede sine kønsdele i hovedet på hende og tvang hende til at røre ved dem.

  • Brett Kavanaugh afviser også den anklage og kalder kvindernes udsagn for en smædekampagne mod ham.

  • Tidligere på ugen stod en tredje kvinde, Julie Swetnick, så frem med lignende anklager om, at Brett Kavanaugh i sin ungdom opførte sig stærkt upassende over for kvinder, og at han var til stede ved en fest, hvor hun blev offer for en gruppevoldtægt.

  • Kvinden hævder, at hun har set Kavanaugh stå i kø uden for et af de værelser, hvor andre piger blev udsat for det samme. Samtidig siger hun, at Brett Kavanaugh var med til at hælde alkohol og/eller stoffer i en punch.

Facebook
Twitter