Flertal vil have Brasiliens præsident for rigsret

Den sidste afgørende afstemning i Senatet ventes om få timer - omkring daggry lokal tid.

Brasiliens præsident, Dilma Rousseff, beskyldes for på ulovlig vis at have sikret sig finansiering til sit budget i 2014, før hun blev genvalgt til posten. (Foto: EVARISTO SA © Scanpix)

Efter en maratondebat i Brasiliens senat har et flertal af medlemmerne ifølge nyhedsbureauet Reuters sagt, at de om få timer vil stemme for en rigsretssag mod præsident Dilma Rousseff.

Under maratonsamlingen i Senatet har 41 af de 81 senatorer tidligt torsdag givet udtryk for, at de vil stemme for en rigsretssag.

Det vil afslutte det venstreorienterede Arbejderpartis 13 år lange styre i Sydamerikas største nation.

Den afgørende afstemning i Senatet ventes om få timer - omkring daggry lokal tid.

I et sidste forsøg på at stoppe processen havde Rousseff henvendt sig til den brasilianske højesteret. Men den kommer hende ikke til undsætning.Domstolen har også tidligere afvist at suspendere den proces, der kan føre til en rigsretssag mod hende.

Debatten i Senatet blev indledt onsdag - klokken 15 dansk tid.

Alle 81 medlemmer af Senatet har mulighed for at bidrage til debatten inden afstemningen, som derfor først ventes at finde sted sent.

Allerede inden Senatet trådte sammen, havde et flertal af politikerne givet til kende, at de vil stemme for at stille Rousseff for en rigsret.

Det vil i givet fald indebære, at Rousseff automatisk suspenderes fra præsidentposten og erstattes af vicepræsident Michel Temer.

Sagen kort:

  • Rousseff beskyldes for på ulovlig vis at have sikret sig finansiering til sit budget i 2014, før hun blev genvalgt til posten.

  • Anklagen lyder, at hun har hentet penge fra statsbanker til at fylde huller i budgettet. På den måde har hun ifølge kritikerne sminket på sine politiske bedrifter.

  • Til trods for at al fokus i Brasilien lige nu er på den såkaldte Petrobras-skandale, der handler om korruption i regeringen og det brasilianske parlament, så er det ikke en del af anklagen mod præsidenten.

/ritzau/

FacebookTwitter