Flokke af vrede demonstranter har fået regeringen til at gå af i Kasakhstan: 'Der er stadig tusindvis af mennesker på gaden'

Mens regeringen er blevet afsat, er der indført undtagelsestilstand i dele af landet.

Demonstrationerne i Kasakhstan er taget til hen over natten og i løbet af dagen i dag. (Foto: PAVEL MIKHEYEV © Ritzau Scanpix)

Regeringsbygninger er blevet stormet, mens tusindvis af vrede demonstranter bevæger sig rundt i røgfyldte gader.

Det er scener, der lige nu udfolder sig i det central-asiastiske land Kasakhstan.

Siden weekenden har demonstranter protesteret mod en fordobling af prisen på den gas, der bruges som brændstof i mange biler.

Det fik i morges landets præsident, Kassym-Jomart Tokayev, til at melde regeringens afgang.

- Det er et rimeligt kraftigt vink med en vognstang fra præsidentadministrationen, for nogen skal have skylden nu. Det har været et meget tydeligt krav fra de titusindvis af demonstranter, der er på gaden, fortæller DR's Rusland-korrespondent Matilde Kimer.

Men det er ikke nok for demonstranterne, der kun er blevet flere siden nyheden om regeringens afgang kom frem i morges.

- Det virker til, at dét, at regeringen er gået af, nærmest bare har givet mere energi til demonstranterne, siger Matilde Kimer.

  • Tusindvis af demonstranter var samlet i den tidligere hovedstad Almaty for at demonstrere, efter at priserne på flydende gas i weekenden blev fordoblet. (Foto: RUSLAN PRYANIKOV © Ritzau Scanpix)
  • Priserne på den flydende gas, der bruges som brændstof i mange af landets biler, er igen tilbage til det samme som før weekenden. Men det har endnu ikke stoppet demonstranterne. (Foto: ABDUAZIZ MADYAROV © Ritzau Scanpix)
  • Demonstrationerne er blevet et opgør med den politiske magtelite, fortæller DR's korrespondent i Rusland Matilde Kimer. Her ses hvordan, politistyrker blokerer en vej i landets største by Almaty. (Foto: PAVEL MIKHEYEV © Ritzau Scanpix)
  • Flere steder er biler blevet sat i brand under demonstrationerne. Her ses en brændende politibil. (Foto: PAVEL MIKHEYEV © Ritzau Scanpix)
1 / 4

Den sidste dråbe

For demonstranterne er det ikke længere bare en utilfredshed med stigende priser på gas. Nu er det også blevet et opgør med magteliten, fortæller Matilde Kimer.

- Det var måske den sidste dråbe eller et påskud for at kunne gå på gaden og vise sin utilfredshed. Det her stikker meget dybere, end at det pludselig blev dobbelt så dyrt at fylde sin bil, siger hun og fortsætter:

- Det er en fundamental vrede og frustration mod magteliten over den ulighed, som er himmelråbende i Kasakhstan.

For det er blevet sværere at få pengene til at række til priserne på de varer, der bliver ved med at stige i landet - og det handler ikke kun om brændstof til bilen, fortæller Matilde Kimer.

- Stort set alt, hvad man indtager som almindelig forbruger, er blevet markant dyrere, mens lønningerne har stået stille.

Stormer regeringsbygninger

I den nordvestlige by Aktobe har hundredvis af demonstranter her til morgen stormet den regionale regeringsbygning. Det viser en video, som Matilde Kimer har delt på Twitter.

Også i landets største by Almaty er demonstrationerne taget til. Det fortæller en indbygger i byen til DR Nyheder. Kilden er anonymiseret af hensyn til vedkommendes sikkerhed.

- Omkring midnat nåede en stor gruppe demonstranter frem til centrum. Til at starte med var det meget fredeligt, men så startede regeringen med at bruge chokgranater og tåregas mod folk. Hele centrum var dækket af tåge fra tåregassen, fortæller de.

I videoen her kan du se, hvordan det så ud i Almaty tidligere i dag:

Demonstrationerne har de seneste timer udviklet sig, og demonstranter er nu trængt ind i den regionale regeringsbygning i Almaty, fortæller DR's kilde i byen.

- Klokken 11 (lokal tid, red.) samledes demonstranterne igen og gik mod centrum. Lidt efter begyndte de at storme regeringsbygningen.

Og myndighederne i Kasakhstan forsøger at opløse demonstrationerne, fortæller vedkommende.

- Internettet i hele Almaty by er blevet lukket ned, WhatsApp og andre kommunikationstjenester er blevet blokeret, så folk ikke kan komme i kontakt med hinanden. Samtidig er alle store veje i byen blevet lukket af.

Politi tilslutter sig demonstranter

Selvom regeringen har sænket prisen på flydende gas, så den igen er tilbage til den oprindelige pris, er demonstranter altså stadig på gaden i mange af landets byer, fortæller Rusland-korrespondent Matilde Kimer.

- I en række kasakhiske byer er demonstranter ved at storme regionale regeringsbygninger. Vi ser kampe med politiet, både hvor soldater er blevet såret og bliver trukket væk, og hvor demonstranter er blevet såret. Så det går voldsomt for sig, fortæller korrespondenten.

I nogle tilfælde har politiet sluttet sig til demonstranterne.

- Der er steder, hvor politiet har lagt våbnene eller givet dem til demonstranterne og sagt "vi er med jer", fortæller Matilde Kimer.

I morges erklærede Kassym-Jomart Tokayev undtagelsestilstand i Almaty og den vestlige region Mangystau. Siden da er der også blevet indført undtagelsestilstand i en række andre byer.

Det betyder blandt andet et forbud mod store forsamlinger og et udgangsforbud fra klokken 23 til klokken 7 om morgenen.

Ifølge Matilde Kimer er det svært på nuværende tidspunkt at sige, hvad de store demonstrationer fører med sig.

- Jeg kan simpelthen ikke sige, hvor det bærer hen. Det er et holdt åndedræt, mens folks blikke er vendt mod Kasakhstan.

FacebookTwitter