Floridas politikere vil ændre våbenloven: Personale på skoler skal kunne bære våben

Aldersgrænsen for unge, der vil købe rifler og haglgeværer, skal hæves Florida.

Flere har demonstreret for en strammere våbenlovgivning ude foran den lokale kongresbygning i Tallahassee, Florida. (Foto: Colin Hackley © Scanpix)

Der er brug for at ændre våbenlovgivningen i Florida, efter at 17 personer for godt tre uger siden mistede livet i et skoleskyderi på et gymnasium i byen Parkland.

Det er meldingen fra både de republikanske og demokratiske medlemmer af det lokale Repræsentanternes Hus.

I aftes dansk tid stemte et flertal af medlemmerne for et nyt lovforslag, der blandt andet vil hæve aldersgrænsen for køb af rifler og haglgeværer fra 18 til 21 år.

Politikerne vil samtidig indføre en venteperiode, så man først kan få udleveret sit våben tre dage efter, at man har købt det, og de vil dertil afsætte 400 millioner dollar til at arbejde med mental sundhed og til at forbedre sikkerheden på delstatens skoler.

Derudover vil de også gøre det muligt for udvalgt personale på skolerne at være bevæbnede, fremgår det af lovforslaget. Det gælder dog ikke lærerne, skriver BBC.

Uvis opbakning fra guvernør

67 medlemmer af Repræsentanternes Hus stemte for forslaget, mens 50 stemte imod.

Forslaget blev mandag stemt igennem i Senatet i Florida, og derfor er det nu op til delstatens guvernør, den republikanske Rick Scott, at beslutte, om lovforslaget skal effektueres eller ej.

Han kan nemlig inden for de næste 15 dage nedlægge veto mod det. Ellers træder det automatisk i kraft.

Og han har endnu ikke taget stilling til, om han bakker op om det eller ej, understreger han over for avisen Miami Herald.

- Når der lander et lovforslag på mit bord, så gør jeg det, som de ikke altid ser ud til at gøre i Washington. Jeg gennemgår lovforslaget linje for linje, og jeg snakker med den gruppe af mennesker, som jeg er mest bekymret for: Familierne, siger han.

Intet forbud mod AR-15-rifler

Lovforslaget er blevet opkaldt efter Marjory Stoneman Douglas-gymnasiet, som blev udsat for det dødelige skyderi den 14. februar.

Det var det syvende skoleskyderi i eller omkring en amerikansk skole i 2018, og det har efterfølgende sat gang i en heftig debat om våbenlovgivningen i hele USA, hvor retten til at bære våben er beskyttet af landets forfatning.

Flere af gymnasiets elever har i de seneste uger argumenteret for, at der er brug for at stramme landets liberale våbenlovgivning, og den republikanske præsident har selv talt for lovstramninger.

Selvom det nye lovforslag i Florida lægger op til flere stramninger, er der dog intet forbud mod rifler af den type, der blev brugt ved skoleskyderiet på Marjory Stoneman Douglas High School i Florida.

Gerningsmanden brugte en semiautomatisk AR-15-riffel til at skyde og dræbe 17 mennesker. Han købte riflen lovligt som 18-årig.

Facebook
Twitter