Flygtede fra flammehelvede: Brandfolk så folk springe ud af højhus

Mange af de over 250 brandfolk er 'meget traumatiseret', siger brandkommissær.

Brandmænd ses her på en af etagerne i højhuset. Det er ikke sikkert for dem at færdes ude i hjørnerne af bygningen, siger brandmyndighederne. (Foto: Facundo Arrizabalaga © Scanpix)

Britiske medier omtaler i dag højhusbranden som 'dødsfælden' og 'tragedien', der skete på 15 minutter'.

Og det har været en meget voldsom og ekstrem arbejdsopgave, som de mange brandfolk blev sendt af sted til, da alarmopkaldene begyndte at strømme ind natten til i går.

- Vi vil gerne tænke om os selv, at vi er robuste og nogle helte. De er helte, men de har også følelser, og de var vildt ødelagte af gårsdagens hændelser, siger brandkommissær Dany Cotton til Sky News.

Røgen og varmen i den brændende bygning gjorde det umuligt for brandfolkene at nå til nogle af de desperate beboere, der skreg om hjælp og lænede sig ud af vinduer og viftede med tøj og lygter for at blive reddet.

Satte livet på spil

Øjenvidner har beskrevet scenerne fra London-branden som det værste, de har oplevet, som billederne lige efter terrorangrebet på World Trade Center i 2001.

Flere brandfolk så, at nogle af beboerne valgte at kaste deres børn ud af vinduet, og andre besluttede selv at springe ud af vinduet.

- Jeg talte med en af mine folk, som var meget tæt på, da nogen sprang ud af vinduet. Han brød sammen, selvom han er meget professionel, siger hun.

Brandfolkene har sat deres eget liv på spil, da de skulle forsøge at redde beboerne ud af den brændende bygning på 24 etager, siger Dany Cotton.

- De gik ind i bygningen, var de fast besluttede, selvom bygningen stod i flammer fra top til bund, og deres egne liv var i fare. De gik bare ind og ud af bygningen og brugte al tid på at redde de folk, som, vi vidste, var derinde.

- Der var aldrig nogen tøven, siger hun til Sky News.

  • Brandmændene arbejdede i skiftehold i mere end 24 timer, før ilden var slukket. Nu er der kun små lommer af gløder tilbage. (Foto: Neil hall © Scanpix)
  • Der var behov for væske og hvil efter at have arbejdet under de usædvanligt hårde, farlige og ekstreme arbejdsforhold. (Foto: Facundo Arrizabalaga © Scanpix)
  • Brandfolkene var udsat for ekstrem varme og kraftige mængder røg inde i højhuset. (Foto: Andy rain © Scanpix)
  • Retsmedicinere arbejder nu sammen med brandvæsenet, når ligene bliver bjærget. (Foto: Facundo Arrizabalaga © Scanpix)
  • Sådan så slukningen ud i går. (Foto: adrian dennis © Scanpix)
1 / 5

Psykiske følger

På de sociale medier bliver brandfolkene hyldet for deres heltemod, skriver BBC.

Brandlederen Dany Cotton siger, at kun ni af de omkring 300 brandfolk er kommet til skade.

Men der venter en opgave for krisepsykologer, som skal hjælpe brandfolkene med at bearbejde psykiske traumer efter oplevelsen.

- Mange af mine brandfolk oplevede i går ting, som de aldrig har gjort før, og jeg har talt med nogle, som virkelig er påvirkede, siger Dany Cotton.

Mindst 17 mennesker har mistet livet i branden, der begyndte natten til i går. Og over 70 har været på hospitalet med kvæstelser. 17 af de indlagte er stadig i kritisk tilstand.

Hunde sættes ind

Mange savnes stadig, og dødstallet forventes at stige, idet der kan have været flere hundrede mennesker i højhuset under branden.

Dany Cotton forventer ikke, at brandfolkene vil finde flere mennesker i live. Nu handler det om at sikre, at ilden ikke bluser op igen, sikre bygningen og få bjærget de døde.

Brandfolkene har foruden specielle vandslanger, lifte og særligt høje brandstiger og brugt droner til at få et overblik over, hvordan ilden spredte sig.

Og i dag har mandskabet sendt specialtrænede hunde ind i den udbrændte ejendom, som skal hjælpe med at lokalisere ligene. Arbejdet kan vare i flere uger, fordi brandfolkene må bevæge sig forsigtigt frem mellem væltede vægge og nedfaldne lofter.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter