Flygtninge gør voldsomt oprør på asyl-ø

Flere hundrede asylansøgere raser over en ny stram linje over for bådflygtninge, der søger til Australien.

Der blev sat ild til flere bygninger, da hundredvis af asylsøgere slap fri fra den australske flygtninge-detention på stillehavsøen Nauru, fortæller vidner.

Oprøret kommer efter, at den australske premierminister, Kevin Rudd, har annonceret nye, strammere regler på asylområdet.

Fremover vil bådflygtninge ikke længere få mulighed for opholdstilladelse i Australien. De bliver i stedet sendt til det fattigdomsramte Papua New Guinea.

Bevæbnet med knive

Asylansøgerne på Nauru fik kontrol over immigrationscentret på den øde beliggende ø og bevæbnede sig med knive og stålbarrer, lyder det.

Næsten halvdelen af de 500 asylansøgere, der befinder sig på Nauru, flygtede, og der blev sat ild til et større antal bygninger, fortæller den lokale fotograf Clint Deidenang.

- Jeg kan se arbejdere i orange t-shirts, der gennemgår det, der ligner udbrændte vrag fra en krigszone og ødelagte tin-huse. Ødelagt sted, skriver han på Twitter.

Værste oprør

Han skriver videre, at oprøret er det største og værste i Nauru-centrets historie.

En talsmand for Australiens immigrationsmyndigheder bekræfter, at der har været ikke-adlydende adfærd på Nauru natten til lørdag, og at omkring 150 asylansøgere var involveret.

- Centret er roligt nu. Vi er stadig ved at finde ud af, hvor meget der er ødelagt. Vi ved, at der er sket skade på bygninger.

15.000 bådflygtninge i år

Nauru-centret er en del af Australiens hårde linje mod asylansøgere, der betaler menneskesmuglere for at hjælpe dem til landet. I år har Australien indtil videre modtaget 15.000 bådflygtninge.

Som tak for at Papua New Guinea fremover vil modtage asylansøgerne, vil Australien yde økonomisk støtte til landet.

/ritzau/AFP