Flygtninge og migranter får hjælp til at komme ud af berygtet jungle

Panama sætter lovgivning til side for at give flygtninge løbepas og humanitær hjælp.

Flygtningene og migranterne i Panama og nabolandene kommer primært fra Haiti, Cuba, Afrika og Asien. Her er det cubanske flygtninge på vej gennem junglen for at krydse grænsen fra Colombia til La Miel i Panama. (Foto: Carlos Jasso © Scanpix)

Panama lover tirsdag at hjælpe hundredvis af flygtninge og migranter, der har krydset grænsen til landet via junglen på deres vej til USA.

Landets præsident, Juan Carlos Varela, siger, at Panama vil tilsidesætte landets love for de migranter, der opholder sig i Darien-junglen.

Junglen er et berygtet område, der er for sumpet til at bygge veje og med en tæt bevoksning.

- Grænsen vil forblive lukket for illegale immigranter. Men hvis man bruger ruten til at krydse gennem landet, og man allerede har nået vores territorium, vil man modtage humanitær assistance. Så kan man fortsætte gennem landet, siger præsidenten ifølge AFP.

'Endnu en flygtningekrise'

Omkring 800 migranter fra primært Haiti, Cuba, Afrika og Asien er til stede i den tætte jungle, der ligger på grænsen mellem Panama og Colombia.

Junglen er kendt for at være et af de mest uudforskede steder på jorden og for at agere smuglerrute for illegale militser.

- Panama vil ikke tillade, at nogen dør på vores territorium, siger præsident Varela, der kalder situationen for "endnu en flygtningekrise".

Sagen kort

  • Det er ikke kun i Panama, at der er flygtningeproblemer.

  • Yderligere 2500 migranter er strandet hos Panamas nordlige nabo, Costa Rica. Det er sket fordi det næste land på vejen mod USA, Nicaragua, har strammet sin grænsekontrol.

  • Colombianske myndigheder siger ifølge AFP, at landet har deporteret tusinder af migranter, der har forsøgt at nå Panama fra Colombias nordlige territorier.

  • Panamas præsident Varela sagde tidligere på måneden, at en stor del af de mange migranter stammer fra Haiti.

  • De er tilsyneladende taget til Brasilien, efter at en række jordskælv rystede Haiti i 2010, men nu har den økonomiske krise i Brasilien fået dem til at søge mod USA.

/ritzau/

Facebook
Twitter