Flygtninge strømmer til Europa i stort tal

Det er vinter, men masser af flygtninge og migranter kommer alligevel til Europa. Over 55.000 er kommet i januar.

Mindst 33 flygtninge er omkommet, efter en båd er sunket på vej fra Tyrkiet til den græske ø Lesbos. Migranterne ombord på båden var blandt andet fra Afghanistan og Syrien. (Foto: OZAN KOSE © Scanpix)

Vintertiden har ikke standset strømmen af flygtninge og migranter til Europa fra den østlige del af Middelhavet.

I de første fire uger af januar har flere end 52.000 flygtninge og migranter krydset Middelhavet og er kommet til Grækenland, mens 3.400 er kommet til via Italien.

Det viser tal offentliggjort på hjemmesiden for Den Internationale Organisation for Migration (IOM).

Ifølge avisen The Guardian svarer det til 35 gange flere end i januar 2015.

Lige nu kommer der så mange, at det daglige antal migranter og flygtninge nogenlunde passer til det antal, der kom i hele januar 2015, omkring 1480.

Ikke alle har klaret rejsen. Omkring 250 mennesker er druknet under ulykker på rejsen fra Tyrkiet til en græsk ø. De internationale nyhedsbureauer skriver, at der lørdag har været endnu en katastrofe med et fartøj med flygtninge og migranter, hvor 33 er meldt omkomne.

- Der er ankommet anslået 52.055 migranter og flygtninge til de græske øer siden begyndelsen af året, siger IOM.

- Det er tæt på det samlede antal, der kom i den forholdsvis sikre måned juli 2015, da varmt vejr og rolige vindforhold tillod 54.899 personer at gøre rejsen.

I hele 2015 kom anslået 850.000 migranter og flygtninge til græske øer med båd fra Tyrkiet, skriver nyhedsbureauet dpa.

Der kom i fjor over en million migranter og flygtninge til Europa. Mange brugte også en anden rute på Middelhavet, nemlig fra Libyen i Nordafrika mod det sydlige Europa.

/ritzau/