Flygtningeaftale mellem EU og Tyrkiet skudt til hjørne

Tyrkiet har tilbudt en vidtgående plan for at løse migrationskrisen, men forlanger mere til gengæld.

EU og Tyrkiet mødtes mandag i Bruxelles til topmøde om flygtninge- og migrationskrisen. På billedet EU-præsident Donald Tusk (t.v.) med Tyrkiets premierminister Ahmet Davutoglu. (Foto: © ADEM ALTAN, Scanpix)

EU og Tyrkiet skal frem til et nyt topmøde i næste uge arbejde videre med detaljerne i et tyrkisk udspil, som ifølge både EU og Tyrkiet kan tæmme flygtninge- og migrationskrisen, der har været ved at splitte EU-samarbejdet ad.

- Dagene med ulovlig migration til Europa er ovre, siger EU-præsident Donald Tusk efter topmødet med Tyrkiet, der slutte i Bruxelles natten til tirsdag uden en endelig løsning.

Større tyrkiske krav

På topmødet har Tyrkiets premierminister, Ahmet Davutoglu, meget overraskende tilbudt EU en ny vidtgående plan for at løse flygtninge- og migrationskrisen, men han forlanger også mere til gengæld.

I princippet har Tyrkiet pludselig erklæret sig parat til at tage alle flygtninge og migranter tilbage fra Grækenland.

Det gælder også de syriske flygtninge. Men hvis en syrer sendes retur fra Grækenland til Tyrkiet, skal EU-landene tage en anden syrisk flygtning fra Tyrkiet og genbosætte vedkommende i EU.

Positive toner fra EU

EU-Kommissionens formand, Jean-Claude Juncker, kalder den aftale, der tegner sig mellem EU og Tyrkiet, for "en virkelig game changer".

- Det er en god aftale. Der vil ikke længere være noget incitament for syrere til at betale kriminelle for at smugle dem over Det Ægæiske Hav, siger Juncker.

Hvis man alligevel tager turen over havet, bliver man ikke bare sendt tilbage til Tyrkiet, men man havner også på bunden af listen for lovlig genbosættelse i EU.

Tyrkiet ønsker også flere penge fra EU, hurtigere visumfrihed for tyrkere til EU og mere fart på udvidelsesforhandlingerne med EU.

Den tyske forbundskansler, Angela Merkel, ser det tyrkiske tilbud om at hjælpe EU med at håndtere flygtninge- og migrationskrisen som et politisk gennembrud.

Men hun siger samtidig, at det har været meget svære forhandlinger på topmødet, fordi så mange elementer i det tyrkiske udspil var helt nye.

/ritzau/