Flygtningetal sætter 'skræmmende' rekord: Hver time flygter 1.200 mennesker

Halvdelen af verdens flygtninge er børn, viser ny FN-rapport.

Mere end 700.000 sydsudanesere flygtede sidste år. Heraf bor mange af dem nu i flygtningelejre i Uganda tæt på grænsen til deres hjemland. (Foto: JAMES AKENA © Scanpix)

Aldrig har så mange mennesker været på flugt fra verdens brændpunkter, og nu er det for alvor blevet tid til, at verdenssamfundet skal stå sammen og løse problemet solidarisk.

Sådan lyder ordene i en ny rapport fra FN's flygtningeagentur, Unhcr, der konkluderer, at der ved udgangen af 2016 var 65,6 millioner flygtninge verden over, hvoraf halvdelen er børn. Det er det højeste antal nogensinde 0g 300.000 højere end året forinden.

- Lige meget, hvordan man måler det, er det et uacceptabelt antal, siger FN’s flygtningehøjkommissær, Filippo Grande, i forbindelse med udgivelsen af rapporten.

I tallene ligger, at der i 2016 var omkring 10,3 millioner, der flygtede fra deres hjem. Det svarer til, at der hver eneste time var 1.200 personer, som blev tvunget til at flygte fra krig, social armod eller politisk forfølgelse.

Så alvorligt er flygtningeproblemet

10,3 millioner flygtede i 2016. Af dem flygtede 6,9 millioner internt i landet, mens 3,4 millioner forlod deres hjemland. Cirka 10 millioner flygtninge vendte sidste år tilbage til deres hjemstavn.

51 procent af flygtninge på verdensplan er børn. Der holdes op mod, at 31 procent af verdens samlede befolkning er under 18 år.

Tyrkiet tog i mod 2,9 millioner flygtninge, hvilket for tredje år i træk gør dem til det land, som modtager flest. Pakistan tog imod 1,4 millioner, mens Libanon fik cirka én million nye flygtninge.

To millioner søgte om asyl sidste år, hvilket ligger på samme niveau som i 2015. Tyskland modtog klart flest ansøgninger med 722.400.

Kilde: FN's flygtningeagentur.

Min mand blev dræbt i krigen, og da vi ikke havde noget mad, besluttede vi at forlade vores hjem og lade alt tilbage.

Nyawet Tut, flygtning fra sydsudan

Det betyder samtidigt, at flere end 10 millioner - særligt internt fordrevne - kunne vende hjem sidste år. Men det skal ikke nødvendigvis ses som noget positivt, lyder det fra Dansk Flygtningehjælp, der har projekter i de fleste af verdens brændpunkter.

- Vi ved, at når konflikten ikke er stoppet, og der ikke er fred og fremgang, så er det kummerlige vilkår, de hjemvendte skal leve under, siger generealsekretær Andreas Kamm, der kalder stigningen i antallet af flygtninge for 'skræmmende'.

- En stigning er et udtryk for, at vi ikke kan komme den anden vej i forhold til at få flygtningestrømmene under kontrol, siger han.

Mere end fem millioner syrere er flygtet i 2016. Her en større gruppe, der flygter fra IS-højborgen Raqqa. (Foto: Zein al-Rifai © Scanpix)

Mere end fem millioner flygtede i Syrien

Krigen i Syrien udgør stadig langt den største flygtningebyrde på verdensplan. Ifølge FN's rapport flygtede 5,5 millioner sidste år, hvilket betyder, at der nu i alt er 12 millioner på flugt internt i landet eller uden for landets grænser. Det svarer til 65 procent af landets population.

Lige meget, hvordan man måler det, er det et uacceptabelt antal

FN’s flygtningehøjkommissær, Filippo Grande

Mange af de syriske flygtninge er børn, og mere end 75.000 er enten flygtet ud af landet alene eller er blevet skilt fra deres familie i processen.

- Der var ingen fremtid, der hvor jeg boede. Der var intet universitet og intet arbejde. Der var soldater, som bortførte børn som mig og sender dem i krig, hvor de bliver dræbt. Jeg ville bare studere, siger den 16-årige syrer Tareq i forbindelse med FN-rapporten, efter han var lykkedes med at flygte til Tyrkiet.

Nyawet Tut er blevet interviewet af FN efter sin flugt til Uganda. (Foto: UNHCR)

Unhcrs rapport peger på, at den mest sprængfarlige konflikt, der potentielt kan udvikle sig endnu mere katastrofalt, er konflikten i Sydsudan. Efter fejlslagne fredsforhandlinger i juli brød borgerkrigen igen ud i lys lue, og flere end 700.000 måtte se sig nødsaget til at flygte blandt andet til nabolandet Uganda.

- Min mand blev dræbt i krigen, og da vi ikke havde noget mad, besluttede vi at forlade vores hjem og lade alt tilbage, siger Nyawet Tut, en kvinde i 30'erne, der lige nu bor i en flygtningelejr i Uganda. FN frygter, at antallet af flygtninge i Sydsudan vil stige markant i 2017.

FN: Behov for fælles mål

Verdens ledere og store organisationer sidder i disse og klør sig i håret for at finde ud af, hvordan vi får nedbragt antallet af flygtninge.

Men ifølge Dansk Flygtningehjælp er der ingen færdig opskrift, som kan få bugt med problemet i et snuptag.

- Det er jo sådan, at verden er bedre til at skabe nye konflikter end løse de igangværende, siger generalsekretær Andreas Kamm.

Der var soldater, som bortførte børn som mig og sender dem i krig, hvor de bliver dræbt. Jeg ville bare studere

Tareq på 16 år, som er flygtet fra syrien

- Den opgave, der ligger foran os, er så stor og koster så mange penge, at man kan frygte, at verden ikke kan mobilisere ressourcerne, fortsætter han.

FN's flygtningeagentur ser også med bekymring på udviklingen, men tror på, at verdenssamfundet kan afbøde situation ved at stå sammen.

- Det viser tydeligere end nogensinde før, at der er behov for solidaritet og fælles mål for at forebygge og løse konflikter og sammen sikre, at verdens flygtninge, internt fordrevne og asylansøgere modtager beskyttelse og hjælp, mens der arbejdes på at finde løsninger, siger FN's flygtningehøjkommissær, Filippo Grandi.

Du kan læse hele FN's rapport her.