Flykaos i juledagene: Tusinder af fly bliver aflyst verden rundt på grund af omikron

Mere end 7.500 flyafgange blev aflyst på verdensplan i juledagene.

Tusinder af flypassagerer har fået aflyst deres afgange hen over julen som følge af sygemeldinger blandt flypersonale. (Foto: JEENAH MOON © Ritzau Scanpix)

Flypassagerer verden over kan have fået spoleret deres juleplaner, hvis det krævede et fly for at komme frem til familie og fejring.

Pandemien har nemlig været årsag til, at flere end 7.500 flyafgange fra fredag og weekenden over er blevet aflyst på verdensplan. Det viser tal fra fly-tracking-hjemmesiden FlightAware ifølge BBC.

USA har især været hårdt ramt af aflyste flyrejser. New York Times kunne i går berette om, at mere end 1.300 fly med mindst ét stop i USA var blevet aflyst i juledagene. Ifølge mediet skyldes det, at omikron har lagt store dele af flypersonalet ned på ”en af årets travleste rejseweekender”.

Og aflysningerne er langt fra ovre, bare fordi juledagene er.

Alene i dag er flere end 2.400 fly blevet aflyst på verdensplan, viser de foreløbige data fra FlightAware hentet her til eftermiddag.

Fik aflyst sit fly på vej til familiegenforening

Et af de steder, aflysningerne har ramt, er i Minneapolis-St. Paul-lufthavnen i den amerikanske delstat Minnesota.

En af dem var Tamera Robinson, som i lørdags kunne opdage, at der stod "cancelled" på hendes flyafgang.

– Det blev faktisk aflyst, mens vi var i kø til at checke ind, fortalte Robinson til CBS News.

Hun skulle til Hawaii med sin mand til en længe ventet genforening med parrets seks børn. En tur, de havde planlagt siden starten af året og ikke regnede med ville blive påvirket af pandemien.

– Jeg bookede dette fly i februar og havde ingen anelse om, at vi stadig ville være berørt af covid. Det er vanvittigt, sagde hun.

Tamera Robinsin var på vej til Hawaii med sin mand, da hun i lørdags fik aflyst sit fly. (Foto: CBS News)

Et andet par i lufthavnen fik også ændret juleplanerne. Adam og Lauren Venom skulle til Los Angeles for at komme i Disneyland med familien, men så blev deres fly aflyst.

– Vi er som regel ikke en familie, der rejser i julen, så det her er vores første gang og måske også vores sidste, sagde Adam Venom til CBS News.

Heldigvis betød aflysningerne ikke, at de to par aldrig nåede frem til deres destination. Det lykkedes dem nemlig at finde nye flyafgange, og således kunne de med et par omveje nå frem til juleplanerne.

– Det er, hvad det er, og vi skal nok få en fantastisk tid, når vi først når frem, sagde Tamera Robinson.

Adam og Lauren Venom var på vej til Los Angeles i lørdags, da deres fly blev aflyst. Det lykkedes dem dog at finde en alternativ afgang, så de ad en omvej kunne nå frem alligevel. (Foto: CBS News)

SAS melder om få aflysninger i Skandinavien

I vores del af verden lader det til, at man er kommet gennem juledagene med færre aflysninger end i resten af verden.

– Det ser ud som om, vi har klaret det lidt bedre i Skandinavien indtil nu, lyder det fra pressechef hos SAS Danmark, Alexandra Lindgren Kaoukji.

Hun fortæller, at SAS havde problemer med flyaflysninger i dagene op til jul, fordi store dele af personalet måtte sygemelde sig. Men en ekstraordinær indsats fra den raske del af personalet har alligevel gjort det muligt at gennemføre de fleste julerejser i weekenden.

– Under julen har vi faktisk haft få aflysninger. Det skyldes, at vi har et fantastisk personale, som har knoklet for at dække ind for alle dem, som er syge nu, fortæller pressechefen.

I de tilfælde, hvor en flyafgang er blevet aflyst, har man i stedet ombooket til en anden afgang, forklarer Kaoukji. Dermed har de julerejsende kunne nå deres destinationer med SAS, dog med risiko for ankomme senere end først planlagt.

Kinesiske flyselskaber har været hårdest ramt af aflysninger i weekenden. Flyselskabet China Eastern aflyste over 1000 af deres planlagt flyafgange fredag og lørdag, hvilket svarede til mere end 20 procent. Det skriver Ritzau. (Foto: ALY SONG © Ritzau Scanpix)

Flyselskabet Norwegian melder også, at de ikke har oplevet aflysninger i julen.

– Norwegian har i øjeblikket ingen aflyste fly i julen og planlægger ikke at aflyse nogen. Som vi forstår det, ønsker langt de fleste af vores kunder at gennemføre deres planlagte rejser i forbindelse med jule- og nytårsfejring, fortæller Grete Kruse Roald, der er presseansvarlig for Norwegian.

Selvom SAS har klaret juledagene forholdsvis godt, er det fortsat en udfordring, at personale må sygemelde sig. Ofte skyldes det ikke, at de selv er syge, lyder det fra Alexandra Lindgren Kaoukji.

– Det kan være, de har en nær kontakt, som er smittet, og derfor må gå i karantæne. I mange tilfælde må de sygemelde sig, uden de ligger syge selv, fortæller pressechefen.

Alligevel er hun optimistisk omkring, at SAS fortsat vil kunne sende flyrejsende på vinger i de kommende dage og uger.

– Vi tror, vi kommer til at klare den uden større aflysninger. Det er selvfølgelig ikke noget, vi kan sige med sikkerhed. Men lige nu ser det okay ud, siger Kaoukji.

FacebookTwitter