Flynørder om mystisk metalstykke: Nu finder vi Earharts fly

En gruppe fly-entusiastiske historikere mener, de har fundet en rest af det fly, som Amelia Earhart tog sin sidste flyvetur i, inden hun forsvandt i 1937.

Det er dette metalstykke, som angiveligt skulle stamme fra Amelia Earhats Lockheed Electra-fly, der forsvandt over Stillehavet i 1937. (© Scanpix)

Den 2. juli 1937 ved midnat lettede Amelia Earharts tungt læssede Lockheed Electra E10 fra lufthavnen i Lae, Ny Guinea.

Ombord på flyet var den 39-årige pilot, pioner og forfatter Amelia Earhart og hendes navigatør Fred Noonan. De var over halvejs i Earharts rekordforsøg på at flyve rundt om jorden som den første kvinde nogensinde.

Flyet havde kurs mod Howland Island i Stillehavet - blot endnu et stop på den 47.000 kilometer lange rute. Men flyet landede aldrig på Howland Island. Klokken 8.43 om morgenen den 2. juli 1937 modtog et følgeskib det sidste radiosignal fra Earhart og Noonan.

Herefter forsvandt flyet sporløst.

Gruppe: Metal kan være fra flyet

Mysteriet om Amelia Earharts forsvinden er en af flyhistoriens mest vedholdende - men nu kan omstændighederne omkring pilotens forsvinden måske blive afdækket.

Det mener i hvert fald en gruppe ved navn The International Group for Historic Aircraft Recovery (THIGAR).

Nye analyser af et stykke metal fundet flydende i Stillehavet, nær hvor Earhart i sin tid sidst blev observeret, viser nemlig, at den kan være en del af Earharts Lockheed Electra-fly, som forsvandt under et rekordforsøg i 1937. Det skriver CNN.

Et amerikansk ærespostkort med dertilhørende frimærker. I dag 77 år efter Amelia Earhart forsvandt fortsætter fascinationen af den kvindelige pilot. (© Scanpix)

Metalstykke stammer fra Electra

I en pressemeddelelse skriver gruppen, at et stykke aluminium, som blev fundet i Stillehavet tilbage i 1991, passer perfekt med det stykke metal, som Earhart fik monteret på sit fly for at dække over et vindue, inden hun begav sig ud på den skæbnesvangre flyvetur.

Angiveligt har aluminiumsstykket en ganske særlig form, størrelse og et mønster af skruehuller, der stemmer overens med stykket på Earharts fly.

- Metalstykket var så specifikt til hendes fly, som et fingeraftryk er det til et menneske, skriver gruppen ifølge CNN.

Nødlandede på øde ø

Der har været mange teorier om, hvordan Earhart og Noonan kom af dage. En af dem er, at den 39-årige Earhart løb tør for brændstof undervejs og styrtede ned et sted i Stillehavet. Det næstsidste radiosignal fra piloten gik da også på, at flyets beholdning af brændstof var lav.

Men nu plæderer gruppen for, at Earhart ikke styrtede ned, men derimod nødlandede på den øde ø Nikumaroro, hvorfra hun sendte nødsignaler i op til fem dage, inden tidevandet tog hendes fly. Det er ifølge gruppen meget sandsynligt, at flyet stadig befinder sig i helstøbt tilstand under vandoverfladen nær øen.

Gruppen lader sig ikke skræmme af, at området ellers er blevet undersøgt grundigt i både 2010 og 2012, uden at der blev fundet spor af Earharts fly. De vil i sommeren 2015 vende tilbage til området for at søge efter flyet.

Facebook
Twitter