FN: 100.000 er døde i Burma

FN vurderer, at mindst 100.000 mennesker foreløbig er omkommet under cyklonkatastrofen i Burma.

En overlevende kvinde gennemsøger resterne af sit hjem. (Foto: str © Scanpix)

FN vurderer nu, at cyklonen Nagis i Burma foreløbig har kostet op mod 100.000 mennesker livet.

FN's nødhjælpskoordinator, John Holmes, sagde, at antallet af dødsofre ligger mellem 36.000 og 100.000 - eller måske endnu højere.

Det er første gang, at der fra officiel side i FN kommer et dødstal på op til 100.000.

FN's vurdering er baseret på tal fra 18 nødhjælpsorganisationer i 55 byer i landet.

Myndighederne i Burma har angivet, at 23.000 er omkommet, og at over 42.000 savnes.

Nyt kaos om nødhjælpen

FN's Verdensfødevareprogram (WFP) meddelte fredag, at det vil genoptage nødhjælpsflyvninger til det katastroferamte Burma, selv om det militære regime konfiskerer nødhjælpen ved ankomsten til Yangons lufthavn.

- WFP har besluttet at sende to fly med nødhjælp til Burma i morgen som planlagt, mens diskussioner om nødhjælpen fortsætter, sagde talsmænd for FN.

Regimet vil selv fordele

Regimet insisterer på selv at stå for fordelingen af nødhjælpen, og den hjælp, WFP allerede har fløjet ind, er beslaglagt og ligger på lager i Yangons lufthavn.

- Fødevarerne ligger på lagre. De er ikke på vej i lastbiler til dem, som har brug for dem, sagde WFP's talsmand Paul Risley til BBC.

Passivitet er dræbende

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon advarede myndighederne i Burma om, at passivitet kan være dræbende. Generalsekretæren var fredag ikke i stand til at komme i kontakt med Burmas militære ledere.

I Washington meddelte Pentagon, at myndighederne i Burma har givet tilladelse til, at et amerikansk fly med nødhjælp kan lande i Burma, men først på mandag. Det Hvide Hus hilste tilladelsen velkommen.

To Røde Kors fly landet

I de seneste par dage er der landet flere fly med mad og andet udstyr fra en række asiatiske lande, og Dansk Røde Kors' pressechef, Hans Beck Gregersen, siger, at to af deres fly er landet i Yangon og er blevet clearet i lufthavn.

Det ene af flyene landede torsdag, og nødhjælpen har forladt lufthavnen og ligger på Røde Kors' lager i byen. Et andet fly er clearet af myndighederne, og et tredje fly skulle ankomme fredag aften.

Dansk Røde Kors i katastrofeområdet

Dansk Røde Kors er en af de få hjælpeorganisationer, som har besøgt det katastroferamte område og har kunnet rapportere om oprørende tilstande i det sydlige Myanmar. Behovet er akut, siger Dansk Røde Kors' generalsekretær, Ander Ladekarl, fra Yangon.

- Folk mangler rent drikkevand, plastik til telte, tøj er en stor mangelvare - folk er begynd at tage tøj fra ligene for at kunne klæde sig. Der bliver fløjet 20.000 ligposer, masker og handsker ind, så de frivillige fra Burma Røde Kors kan få gang i opsamlingen af lig, siger han.

Facebook
Twitter