FN advarer om etniske udrensninger og vold: Sydsudan kan blive det nye Rwanda

Etniske udrensninger er allerede i gang i nogle områder i Sydsudan, hedder det i en advarsel fra FN.

Yasmin Sooka, der leder FN's menneskerettighedskommission for Sydsudan, siger, at der allerede etniske udrensninger i gang i nogle områder i det afrikanske land. (Foto: © ALBERT GONZALEZ FARRAN, Scanpix)

Lederen af FN's menneskerettighedskommission for Sydsudan siger ifølge Reuters, at det internationale samfund må gribe ind for at forebygge en gentagelse af det, der skete i Rwanda.

- Etniske udrensninger er allerede i gang i nogle områder i Sydsudan, hedder det i en advarsel fra Yasmin Sooka, som taler om mange beretninger om lig langs vejene, plyndringer og massevoldtægter.

Embedsmænd og diplomater i FN advarer samtidig om, at angreb på nødhjælpskolonner og bureaukrati forhindrer nødhjælpsforsyninger i at nå frem til titusinder af desperate sydsudanere, som er flygtet fra deres hjem på grund af den eskalerende vold.

- Den 10. november blev en humanitær kolonne stoppet, da den var på vej til byen Wau, og livsvigtig nødhjælp til titusinder kom aldrig frem, siger Ian Ridley.

Han leder FN's kontor for Koordinering af Humanitære Anliggender i Sydsudan.

Titusinder er blevet dræbt

En anden mission blev blokeret uden for byen Yei den 11. november, tilføjer han og understreger, at nødhjælpen hverken må komme gennem regeringens eller oppositionens kontrolposter.

Efter flere års borgerkrig underskrev præsident Salva Kiir og oprørsleder Riek Machar en fredsaftale i august 2015. Den indebar, at Machar skulle være vicepræsident.

Men aftalen brød sammen i juli, og hundredvis af mennesker blev dræbt under nye sammenstød.

Titusinder er dræbt, og 2,5 millioner er drevet på flugt i borgerkrigen, som brød ud i 2013 i den unge nation. Over seks millioner mennesker i området er afhængige af nødhjælp.

/ritzau/Reuters