Tema Krigen i Syrien

FN: Aleppo har færre end 30 læger tilbage

To store hospitaler er sat ud af drift på grund af bombardementer i det borgerkrigshærgede Aleppo. Der er slet ikke senge nok, og sårede bliver behandlet på gulvet.

En medarbejder på hospitalet M10 inspicerer ødelæggelserne. Hospitalet er blevet bombet to gange i denne uge; FN kalder angrebene for krigsforbrydelser. (Foto: THAER MOHAMMED © Scanpix)

Mindre end 30 læger er tilbage i Aleppo. Og med byens to største hospitaler ude af drift på grund af bombardementer, er der nu under 135 sengepladser tilbage i den oprørskontrollede del af byen.

- Det sygehuspersonale, som er tilbage, er udmattet og drænet både fysisk og mentalt, siger dr. Rick Brennan, der er direktør for Emergency Risk Management og Humanitarian Response i WHO.

Patienter bliver behandlet direkte på hospitalernes gulv, og der er slet ikke senge nok, tilføjer han.

Situationen er blevet ydereligere forværret i dag, hvor et af Aleppos største hospitaler blev ramt af bomber for anden gang på bare fire dage.

Hospitalet hedder M10 og ligger i den oprørskontrollerede del af byen. Det blev ramt af blandt andet to tøndebomber, og der er også rapporter om klyngebomber.

Ifølge CNN var M10 kun lige åbnet igen og gav adgang til basal lægehjælp efter et angreb onsdag.

Omkring 10 mennesker blev såret under angrebet, fortæller hospitalets chef, Doktor Abu Rajan, til lokale medier ifølge BBC.

- Gudskelov blev ingen patienter ramt, og de er nu alle sammen blevet flyttet til andre steder, siger han.

Seks hospitaler tilbage

Også et andet hospital, M2, er ubrugeligt efter onsdagens bombardementer.

- Angrebet skete klokken fire om natten lokal tid, hvor begge hospitaler blev bombet, fortalte Adham Sahloul fra Syrian American Medical Society onsdag.

- Nu er der bare seks hospitaler, som fungerer, fordi M2 og M10 er midlertidigt lukkede, fortsætter han.

I den oprørskontrollede del af Aleppo bor 270.000 mennesker under belejring og under heftige luftbombardementer.

Den seneste uge har været "den mest brutale uge" i den syriske borgerkrig, sagde den amerikanske FN-ambassadør, Samantha Power, i går.

I løbet af én uge er over 1.000 personer blevet dræbt i luftangreb, og op mod 100.000 børn er fanget i byen, der efterhånden ikke er andet end ruiner.

FN's generalsekretær, Ban Ki-moon, har betegnet angrebene på hospitalerne som krigsforbrydelser. Syriens regering og Rusland anklages af oprørere og Vesten for at stå bag.

Tøndebomber og klyngebomber i Aleppo

Observatører siger, at angrebene er udført med tøndebomber og klyngebomber.

Se her, hvad det er for en slags våben:

  • En tøndebombe er en primitiv bombe, der består af en tønde eller en anden beholder, som er proppet med eksempelvis små metalstykker, glasskår, søm og skruer. Oprørere har sagt, at den syriske hær kaster tøndebomber ud fra helikoptere. Bomberne eksploderer, når de rammer jorden.
  • Klyngebomber er bomber, der kastes fra et fly, og som spreder sit indhold over et stort område. Indholdet er mindre sprængstykker. Det kan være sprængstykker, der er camoufleret som legetøj eller dåsemad, og som så ryger i luften, når en person tager fat i det.
  • Der findes en konvention mod klyngebomber. Den blev underskrevet af 94 lande i 2008. Per 21. september 2016 havde 119 lande skrevet under, blandt andet Danmark.
  • Syrien og Rusland har ikke skrevet under. Det har USA heller ikke.
  • Kilder: AFP, clusterconvention.org