FN: Alle lande skal bremse klimaændringer

Et første udkast til en sluterklæring på klimatopmødet på Bali lægger op til, at alle lande skal gøre mere for at bremse klimaændringer. Industrilande skal lægge for med en kraftig CO2-reduktion på op til 40 procent.

Udkastet er udarbejdet af delegerede fra Indonesien, Australien og Sydafrika forud for den afgørende uge med drøftelser for repræsentanter for de 190 FN-lande. (Foto: JEWEL SAMAD © Scanpix)

De rige lande skal skære dybt i CO2-udslippet, mens udviklingslandene skal stoppe stigningen i deres udledning.

Sådan lyder et udkast til sluterklæring på FN-klimakonferencen på Bali. Det er udarbejdet af delegerede fra Indonesien, Australien og Sydafrika forud for den afgørende uge med drøftelser for repræsentanter for de 190 FN-lande.

Stoppe stigning

Den største indsats skal gøres af de rige lande, der skal gennemføre særligt store nedskæringer i udledningen af CO2 og andre drivhusgasser.

Men udviklingslandene skal også leve op til krav om at bremse klimaændringerne. Det skal ske ved at stoppe stigningen i udledningen af CO2.

25-40 procent

Det hedder videre i udkastet, at der er "tydeligt videnskabeligt bevis" for, at hvis de værste følger af den globale opvarmning skal afværges, kræver det, at industrilandene mindsker CO2-udledningen med 25-40 procent inden 2020 sammenlignet med 1990-niveauet.

Den tyske regering har netop besluttet en nedskæring på 40 procent inden 2020, mens den danske VK-regering kun stiler mod 20 procent inden for rammerne af EU, men dog er parat til at gå op på 30 procent, hvis verdens øvrige industrilande er med på samme niveau.

Ser frem mod København

Formålet med klimamødet på Bali er at begynde at tegne omridset af en ny klimatraktat, som kan afløse Kyoto Protokollen efter 2012.

Planen er, at forhandlingerne om en ny traktat bliver færdiggjort med succes på klimatopmødet i København i december 2009.

USA står uden for de bindende mål i Kyoto-traktaten, mens der ikke er nogen forpligtelser til, hvor meget store udviklingslande såsom Kina og Indien skal begrænse udledningen af drivhusgasser.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk