FN anklager Saudi-Arabiens kronprins for at stå bag brutalt Khashoggi-drab

Kronprinsen og andre højtstående personer stod ifølge FN bag drabet på den kendte kritiker af det saudiarabiske kongedømme.

Den saudi-arabiske kronprins, afviser at have noget med drabet på Jamal Khashoggi at gøre. (arkivfoto). (Foto: BANDAR ALDANDANI © Scanpix)

Efterforskning indikerer, at Saudi-Arabiens kronprins og andre højtstående personer stod bag drabet på journalisten Jamal Khashoggi, siger en FN-ekspert.

Agnes Callamard, FN's særlige efterforsker af henrettelser uden forudgående retssager, opfordrer lande til at udvide sanktioner, så de kommer til at ramme kronprinsen og hans personlige stab, hvis han ikke kan bevise sin uskyld.

Khashoggi-sagen vakte international opmærksomhed og fordømmelse, efter den saudiarabiske journalist og systemkritiker Jamal Khashoggi tilbage i oktober blev dræbt under et besøg på Saudi-Arabiens konsulat i Istanbul.

I en ny rapport om drabet opfordrer Callamard FN's generalsekretær, António Guterres, til at tage initiativ til en opfølgende efterforskning af drabet på Khashoggi med henblik på at opbygge stærk dokumentation i sagen mod de påståede gerningsmænd.

Hun siger samtidig, at der bør fastlægges mekanismer, så der officielt kan placeres skyld i sagen.

International fordømmelse

Efter Khashoggis forsvinden i oktober kom styret i Saudi-Arabien med flere vidt forskellige forklaringer om, hvad der var sket med journalisten.

Først sagde de, at han selv havde forladt konsulatet gennem en bagdør.

Et par uger senere sagde styret, at Khashoggi var blevet dræbt på det saudi-arabiske konsulat i forbindelse med en slåskamp. I slutningen af oktober lød meldingen fra den tyrkiske chefanklager, at Jamal Khashoggi blev kvalt, så snart han trådte ind på det saudiarabiske konsulat i Istanbul.

Derefter blev hans krop parteret, inden gerningsmændene skilte sig af med liget, lød det fra den tyrkiske chefanklager.

Saudi-Arabiens øverste anklager sagde efterfølgende, at drabet var planlagt og udført uden kronprins Mohammed bin Salmans vidende. Den forklaring har den amerikanske efterretningstjeneste CIA ifølge Washington Post ikke købt.

I USA har demokrater i Kongressen tidligere krævet, at sagen skulle få konsekvenser for den amerikanske politik over for Saudi-Arabien.

Andre lande genovervejede også deres forhold til Saudi-Arabien.

Et år før drabet på Khashoggi fortalte Saudi-Arabiens kronprins en af sine nærmeste, at han ville bruge "en kugle" mod journalisten, hvis han ikke stoppede sin kritik af regimet.

Saudi-Arabien holder fast i, at drabet blev udført af en gruppe, som ikke havde fået ordre til det.

/ritzau/DR Nyheder