FN anklager Sydsudans regeringshær: Brændte kvinder og børn levende

Sydsudans regeringsstyrker udførte målrettede drab og voldtægter af civile under borgerkrigen sidste år, lyder det i en ny FN-rapport.

Soldater fra regeringsstyrkerne benytter voldtægt af civile som "almindelig praksis", lyder blot en af anklagerne fra FN. (Foto: © STRINGER, Scanpix)

Børn, kvinder og handicappede - ingen blev fredet, da Sydsudans regeringsstyrker slog hårdt ned på den civile befolkning under eskaleringen af konflikten i landet i den sidste halvdel af 2015.

Sådan lyder anklagerne i en rapport fra FN's menneskerettighedskontor, der er udkommet i dag.

Sydsudans regering udførte en såkaldt "scorched earth"-operation (brændt jord, red.), hvor der var målrettede og særdeles voldsomme angreb på civile, lyder det i rapporten.

- Rapporten indeholder gruopvækkende beretninger om civile støtter af oppositionen, herunder børn og handicappede, som er blevet brændt levende, kvalt i containere, skudt, hængt fra træer eller hakket i stykker, udtaler menneskerettighedskontoret ifølge nyhedsbureauet Reuters.

Kvalte 60 i container

FN anklager samtidig regeringsstyrker og andre allierede militante grupper for at benytte voldtægt som en "almindelig praksis" under kamphandlinger.

Rapporten kommer samtidig med anklager fra Amnesty International om, at regeringsstyrker har slået mere end 60 drenge og mænd ihjel ved kvælning ved at låse dem inde i en container i oktober sidste år.

Ifølge organisationen var ofrene bønder, skoleelever og studerende.

Regeringen i Sydsudan afviser ifølge BBC, at hæren har overtrådt de internationale regler for krigsførelse ved at udføre målrettede angreb på civile, men vil undersøge sagen.

  • Sydsudan blev selvstændigt fra Sudan i 2011 efter næsten seks års fredsforhandlinger, hvilket principielt satte en stopper for Afrikas mest langvarige borgerkrig,

  • Men der er langt fra fred i Sydsudan. I december 2013 brød en konflikt ud mellem præsident Salva Kiir og hans tidligere vicepræsident Riek Machar. Tusindvis af mennesker blev dræbt eller drevet på flugt.

  • Ifølge FN ændrede kampmønstrene sig fra midten af 2015, hvor der blev foretaget utallige angreb på civile i de centrale og sydlige regioner af Unity-staten.

  • Her blev landsbyer raseret, marker brændt ned og husdyr stjålet. Angrebene blev foretaget af både regeringsstyrker og oppositionen, men ifølge FN er regeringen ansvarlig for hovedparten af angrebene.

  • Fra 2013 til 2015 blev 2,2 millioner mennesker internt fordrevet i Sydsudan som følge af borgerkrigen.