FN-chef: FN bør alvorligt overveje rohingya-rapport

Det er afgørende at placere et ansvar, hvis de etniske grupper i Myanmar skal kunne forsones, siger FN's generalsekretær.

FN's generalsekretær, António Guterres, lytter til debatten under tirsdagens møde i Sikkerhedsrådet om rohingya-krisen i Myanmar. (Foto: © Carlo Allegri, REUTERS/Scanpix + Wikimedia (Creative Commons))

Der bør ses med alvor på en ny FN-rapport om Myanmar.

Det siger FN's generalsekretær, António Guterres, i FN's Sikkerhedsråd tirsdag aften om rapporten, der anbefaler, at Myanmars hærchef og flere af landets generaler stilles for en domstol for forsøg på folkedrab og forbrydelser mod menneskeheden.

Han tilføjer, at det er afgørende at placere et ansvar, hvis der skal ske reel forsoning mellem Myanmars etniske grupper.

- Jeg mener, at denne rapports konklusioner og anbefalinger fortjener alvorlig overvejelse af alle relevante FN-organer, siger Guterres.

FN-rapporten, der blev præsenteret mandag, anbefaler, at sagen overgives til Den Internationale Straffedomstol (ICC). Alternativt at der oprettes en særdomstol til at retsforfølge de pågældende.

Generalsekretæren undlod at anvende ordet folkedrab, som FN-rapporten nævner.

Guterres tilføjer, at det er tydeligt, at det endnu ikke er muligt for de hundredtusinder af fordrevne rohingyaer at vende tilbage til deres landsbyer i delstaten Rakhine i Myanmar.

Han opfordrer Sikkerhedsrådet til at lægge pres på Myanmar for at sikre, at FN får adgang til området.

Omkring 700.000 rohingyaer er flygtet fra Myanmars vestlige delstat Rakhine til Bangladesh, siden hæren for præcis et år siden indledte en brutal forfølgelse af det muslimske mindretal.

Mange flygtninge har fortalt om drab, massevoldtægter og nedbrændinger af hele landsbyer.

I rapporten rettes også skarp kritik mod Myanmars civile leder, Aung San Suu Kyi. Hun modtog i 1991 Nobels fredspris for sin frihedskamp under det daværende militærstyre.

/ritzau/Reuters