FN-chef: Nu kan vi se vores børn og børnebørn i øjnene

Klimaforandring er vor tids afgørende udfordring, siger Ban Ki-moon, der glæder sig over aftalen i Paris.

Ban Ki-moon kalder Paris-aftalen om klimaforandringer "en monumental triumf for folk og planeten." (Foto: Philippe Wojazer © Scanpix)

Klimaaftalen, der lørdag aften er indgået i Paris, er et dramatisk vendepunkt for klodens klima, mener FN's generalsekretær, Ban Ki-moon.

- Når historikere ser tilbage på denne dag, vil de sige, at globalt samarbejde om at sikre en fremtid i sikkerhed for klimaforandringer tog en dramatisk ny retning her i Paris, siger Ban Ki-moon i en tale til topmødet.

- Klimaforandring er vor tids afgørende udfordring, understreger FN-chefen.

- I dag kan vi se vores børn og børnebørn i øjnene, og vi kan endelig - efter så mange års diskussioner og forsinkelser - fortælle dem, at vi er gået sammen om at give en mere beboelig verden videre til dem og fremtidige generationer, siger Ban Ki-moon.

Han kalder Paris-aftalen om klimaforandringer "en monumental triumf for folk og planet" og glæder sig over målet om at holde temperaturstigningen under to grader i forhold til førindustrielt niveau og desuden sigte efter at begrænse den til 1,5 grader.

- Det er især vigtigt for de afrikanske lande, de små østater og de mindst udviklede lande, siger Ban Ki-moon.

- Nu skal vi blive ved med at stå sammen og bringe den samme ånd videre til den afgørende test, der hedder implementering. Det arbejde starter i morgen, siger FN's generalsekretær.

Da de franske topmødeværter tidligere lørdag fremlagde det endelige udkast til klimaaftalen, pressede Ban Ki-moon i en tale til forhandlerne hårdt på for at få dem til at vedtage aftalen på plenummødet senere lørdag.

- Nu kan vi se målet. Lad os gøre arbejdet færdigt. Verden holder øje med os. Millioner af mennesker er afhængige af jeres klogskab, sagde FN-chefen i sin indtrængende appel til klimaforhandlerne fra hele verden.

/ritzau/

Facebook
Twitter