FN: Det går fremad med at bekæmpe racisme

Danmark består FN's racismeeksamen, men FN opfordrer fortsat regeringen til at være mere lydhør over for problemer med racisme. Som noget nyt kritiseres retssystemet for forholdene på asylcentrene.

Danmark får både ros og ris af FN's racismekomité.

Det går da fremad med bekæmpelsen af racisme i Danmark. Men det kan stadig gøres langt bedre.

Sådan lyder groft sagt konklusionen fra FN's racismekomité i Genève, der i denne uge har haft Danmark til eksamen i, hvad der gøres for at bekæmpe racisme her i landet. Resultatet er nu offentliggjort.

Kampagne får ros

På ni områder har FN-komitéen registreret fremgang, siden Danmark forrige gang blev set efter i kortene.

Blandt andet roser FN regeringen for dens kampagne "Giv racismen det røde kort", handlingsplanen mod racisme, loven om etnisk ligestilling, og for at der ikke længere findes romaklasser i Helsingør.

Bekymring for retssystemet

Til gengæld er der fortsat problemer med familiesammenføringer, starthjælp, de manglende ankemuligheder i Flygtningenævnet og politikeres hadefulde udtalelser om fx muslimer.

Desuden føjer FN nye bekymringer til. Bl.a. retssystemets uvilje til at behandle sager om racistiske motiver og den danske politik for forholdene på asylcentrene.

Voldsramte kvinder

Også forholdene for udenlandske voldsramte kvinder bør tages op, mener FN.

- Man kan sige, at komitéen vælger at gentage den kritik, som tidligere er fremsat af Europarådet og andre FN-organer. Samtidig er der så kommet de nye kritikpunkter til, siger afdelingsleder Birgitte Kofod Olsen, Institut for Menneskerettigheder.

- Der er en række problemer i det danske samfund med diskrimination. Det er der peget på flere gange, og nu trækkes de så frem igen, fordi der ikke er gjort noget. Der gøres en politisk indsats, men samtidig er der områder, hvor der ikke sker noget, så det er en både-og-situation, siger Birgitte Kofod Olsen.

Opfordrer til dialog

Men mest af alt er FN-rapporten en opfordring til regeringen om at gå i dialog, mener hun.

- Det er en opfordring til regeringen om, at den nu må diskutere, hvordan det kan gøres anderledes og bedre, så man kommer bedre i overensstemmelse med de standarder, der gælder, siger Birgitte Kofod Olsen.