FN-dom underkender sanktioner: USA trækker sig fra venskabstraktat med Iran

I går afgjorde den internationale domstol, at USA ikke må sanktionere mad og flyvesikkerhedsudstyr.

Den amerikanske udenrigsminister Mike Pompeo, da han briefede pressen om, at USA trækker sig fra traktaten. (Foto: Michael Reynolds © Scanpix)

USA trækker sig nu fra en venskabstraktat med Iran, som har overlevet siden 1955, på trods af præstestyre og gidselkrisen i Teheran, hvor 52 amerikanere blev holdt fanget i 444 dage.

Årsagen er en afgørelse fra den internationale domstol i Haag (ICJ). Den pålagde i går USA at fjerne forhindringer på Irans import af blandt andet mad, medicin og flyvesikkerhedsudstyr.

FN-organet afgjorde blandt andet, at amerikanske sanktioner "har potentiale for at skade den civile flyvesikkerhed i Iran", som efter års isolation har en stærkt forældet flyflåde og ofte oplever havarier med mange ofre.

Den internationale domstols afgørelser er bindende, men den har ingen mulighed for at tvinge USA til at følge dem. Og nu lyder det fra den amerikanske udenrigsminister, at man i stedet vil trække sig fra den traktat, som afgørelsen bygger på.

- Det her er en beslutning, som, ærlig talt, skulle have været taget for 39 år siden, sagde Mike Pompeo.

Vil gennemgå andre traktater

Traktaten om venskab, økonomiske relationer og konsulære rettigheder blev indgået med den daværende shah af Iran næsten 25 år før den iranske revolution i 1979, hvor præstestyret kom til magten.

Men på trods af at forholdet mellem de to lande har været udfordret og i mange perioder iskoldt, har begge lande bibeholdt traktaten, som giver ICJ myndighed i tvister.

Efter den internationale domstol i går afgjorde, at traktaten forhindrer USA i at sanktionere "humanitære" varer, udråbte Iran dommen som "endnu et nederlag for USA's sanktionsafhængige regering og en sejr for retsprincipperne".

USA kaldte Irans påstande absurde og beskyldte Iran for at misbruge domstolen til propagandaformål.

Præsident Donald Trumps nationale sikkerhedsrådgiver John Bolton siger ifølge BBC, at USA nu vil gennemgå alle aftaler, som kan eksponere USA for afgørelser i Den Internationale Domstol.

Facebook
Twitter