FN: Et økonomisk sammenbrud kan koste flere menneskeliv end coronavirus

Coronavirussets globale konsekvenser kan betyde, at flere vil dø af sult end af selve virusset, advarer FN.

FN frygter, at et globalt økonomisk sammenbrud vil ramme Afrika særligt hårdt. (Foto: © Kumbirai Mafunda)

Coronavirusset diskriminerer ikke mellem rig og fattig, sort eller hvid. Til gengæld efterlader den et endnu større spor af ødelæggelse i verdens fattigste lande.

I Afrika er der lige nu 'kun' 14.497 officielt smittede med coronavirus, men de økonomiske konsekvenser er allerede enorme. Mange lande på det afrikanske kontinent har nemlig lukket ned for at forhindre virusset i at sprede sig, og prisen er enorm.

Ifølge en analyse fra Goldman Sachs vil afrikanske regeringer få et samlet statsunderskud på mere end 500 milliarder kroner i år. Læg dertil de millioner af mennesker, der mister deres arbejde og alle dem, der allerede nu er afhængige af fødevarehjælp fra FN for at overleve.

De økonomiske udfordringer ligner et ubestigeligt bjerg.

Liv afhænger af nødhjælp

I Zimbabwe er det officielle smittetal 14. Men alene frygten har fået regeringen til at indføre udgangsforbud, grænserne er lukkede, og alle ikke-nødvendige funktioner er ophørt med at eksistere.

Efter årtiers misrøgt af først Robert Mugabe, og de sidste par år af præsident Mnangagwa, har befolkningen ikke meget at stå imod med. Læg dertil flere års ekstrem tørke, en orkans hærgen og så står man i en situation, hvor halvdelen af befolkningen overlever på fødevarehjælp fra FN.

- De seneste 12 måneder er antallet af mennesker uden tilstrækkelig adgang til mad røget dramatisk i vejret. Læg dertil tørke og oversvømmelse - og nu står vi så også med coronavirus, fortæller chefen for FNs fødevareorganisation, David Beasley, til DR.

Inflationen i Zimbabwe er på 500 procent og selv den lille del af befolkningen, der rent faktisk har et betalt arbejde, kan dårligt klare sig.

Dette billede er taget i et supermarked i Zimbabwes hovedstad, Harare, i lørdags. En pakke baby servietter koster, hvad der svarer til 70 kroner. Til sammenligning, så var en skolelærers løn i lørdags, 350 danske kroner værd. Allerede i dag er servietterne dyrere og lønnen endnu mindre, på grund af inflationen. (Foto: © Kumbirai Mafunda)

På trods af lukkede grænser er det indtil videre lykkedes FN at få fødevarer til Zimbabwe fra Sydafrika, men David Beasley advarer om, at det er ekstremt vigtigt, at fødevarer kan bevæge sig ud til forbrugere og ud til modtagere af nødhjælp.

- Landmændene og transporten må fortsætte, ellers vil flere dø af det økonomiske sammenbrud end der vil af coronavirus, siger han.

Ikke mange smittede

Kigger man på et kort over hele Afrika, så er det officielle antal smittede med coronavirus flere end 13.000. Det er i sig selv ikke voldsomt, men det stiger, og mange frygter at Afrika bliver det næste epicenter.

Sydafrika indtager en trist førsteplads med flere end 2.000 smittede, og har lukket landet fuldstændigt ned hele april måned. I forvejen kæmpede landet med en arbejdsløshed på 40 procent.

Hvor mange flere arbejdsløse, den omfattende nedlukning vil betyde, er endnu for tidligt at vurdere, men organisationen Oxfam har fået økonomer til at regne på hvor mange flere fattige mennesker, der vil blive i verden, hvis den økonomiske vækst bliver henholdsvis -5 procent, -10 procent og i den dystre udgave -20 procent.

Grænsen for ekstrem fattigdom har FN sat ved en indtægt på 1,90 dollar om dagen. I dag betyder den, at der er 737 millioner ekstremt fattige i verden. Bliver den økonomiske vækst på -5 procent, kan man lægge 87 millioner oveni det tal, og skulle vi ende med en negativ vækst på 20 procent, vil man nå op på 1,17 milliarder mennesker. Størstedelen i Afrika og Sydøstasien.

Ebola, mæslinger - og nu corona

På trods af Sydafrikas massive arbejdsløshed, er det formentlig et af de lande i Afrika, der bedst vil kunne håndtere et større udbrud. Flere end 73.000 er blevet testet og sundhedsarbejdere går fra dør til dør i udsatte kvarterer.

Til gengæld er der stor frygt for udviklingen i lande som DR Congo, der i forvejen kæmper med udbrud af ebola og mæslinger, Sydsudan og Burkina Faso. Sidstnævnte har omkring 500 bekræftede tilfælde af coronavirus, men samtidig er det dybt afhængigt af hjælp udefra på grund af massive interne uroligheder, der har sendt hundredetusindevis på flugt.

Her kan du se, hvordan corona-pandemien har slået bunden ud af den globale økonomi:

- Det er en svær, svær situation. Når lande som Danmark eller USA har svært ved at håndtere situationen, så kan du selv vurdere, hvor svært det er for et land som Burkina Faso. Vi evaluerer lige nu, hvad vi kan gøre, men bare det at få hjælp frem, uden at risikere at smitte nogen, er en udfordring, fortæller David Beasley fra FN's fødevareorganisation.

Ifølge verdenssundhedsorganisationen WHO er der i gennemsnit fem intensive sengepladser per en million afrikanere, hvilket svarer til, at der i Danmark samlet set var 25 intensive sengepladser.