FN: EU-lande bør fordele 200.000 flygtninge mellem sig

FN's flygtningehøjkommissær opfordrer EU-landene til at oprette et stort program for placering af flygtninge.

Ifølge Antonio Guterres, der er FN's flygtningehøjkommissær, bør EU-landene fordele ca. 200.000 flygtninge mellem sig. (Foto: FAbrice Coffrini © Scanpix)

EU's medlemslande bør tage imod op til 200.000 flygtninge og fordele dem mellem sig, mener FN's flygtningehøjkommissær, António Guterres.

Han opfordrer til, at EU etablerer et stort fordelingsprogram, som skal være bindende for medlemslandene.

- Folk der viser sig at have gyldige grunde til at søge beskyttelse bør kunne benytte sig af et massefordelingsprogram, som skal være bindende for alle EU's medlemslande, lyder det fra Guterres.

Billede et symbol på den tragiske situation

Han tilføjer, at i lyset af den igangværende migrantkrise kan der potentielt være behov for, at de europæiske lande tager imod op til 200.000 flygtninge.

Opfordringen kommer forud for et møde senere fredag, hvor EU's udenrigsministre mødes for at drøfte krisen.

Senest er billedet af den treårige syrisk-kurdiske dreng Aylan Kurdi, hvis livløse krop blev fundet på en strand i Tyrkiet, gået verden rundt og blevet symbol på den tragiske flygtningesituation ved Europas grænser.

- Intet land kan afvise at tage sin del

Med henvisning til billedet af den druknede dreng, som "har ramt folk over hele verden i hjertet", siger Guterres:

- Intet land kan gøre det alene, og intet land kan afvise at tage sin del.

Appellen fra flygtningehøjkommissæren ligger på linje med opfordringer fra Tysklands og Frankrigs ledere om, at EU-landene bør indføre kvoter for fordeling af de tusindvis af flygtninge, der først og fremmest er en byrde for Grækenland, Italien og transitlande i Central- og Østeuropa.

/ritzau/